Welkom in het Albanië van de jaren ’80!

Schietkoepeltjes
Schietkoepeltjes

Partijpropaganda
Partijpropaganda
Het land dat de meeste indruk op mij heeft gemaakt
Een mens zit raar in elkaar, en dat geldt al helemaal voor de maker van deze site! Hoewel ik vele interessante reizen heb gemaakt binnen en buiten Europa, zowel georganiseerd als liftend in mijn eentje, heb ik het nog vaak over die bijzondere groepsreis naar Albanië in mei 1987.
Als ik mijn ogen sluit, dan hoor ik nog het grijze hek bij de grensovergang Qafa e Thanës (ten zuiden van Ohrid) met de tweekoppige adelaar incl. gele ster achter de touringcar dichtgaan. Als ik mijn ogen nog iets langer dichthoud, dan hoor ik tevens de sluiter van mijn camera toen ik, staande op een stoel in mijn hotelkamer, stiekem een foto maakte van de schietkoepeltjes op het strand van Durrës.
Ook gebruik ik nog steeds de term 'Albanees' voor simpele en goedkope oplossingen die weinig luxueus zijn, zoals een oude handdoek aan een roestige spijker, of voor allerhande onaanvaardbare zaken die vrij eenvoudig te verhelpen zijn, zoals loszittende schakelaars en stopcontacten.

Het Albanië van toen en nu
Via albanie.startpagina.nl kwam ik veelal terecht op sites met foto's van het huidige Albanië. Ik herken natuurlijk een heleboel, maar er is natuurlijk ook een hoop veranderd. Zo was het land streng atheïstisch, het was behangen met partijpropaganda, particulier autobezit was verboden, en het enige stoplicht op de Albaniëboulevard in Tirana was bijna een bezienswaardigheid. Daarom leek het mij leuk om eens iets te laten zien van het Albanië uit de jaren '80, toen het nog achter slot en grendel zat.

Een jongensdroom
Het heeft mij altijd mateloos geboeid dat er in Europa een landje lag waar je nooit iets van hoorde, en waar vrijwel niemand iets zinnigs over kon zeggen. Van de voormalige Oostbloklanden hoorde je ook niet zo veel, maar het was relatief eenvoudig om erheen te reizen zolang je maar veel westers geld meenam.
In 1987, na de dood van partijleider Enver Hoxha, werd het ineens een stuk eenvoudiger om (als groep) naar Albanië te reizen. Ik heb toen mijn kans gegrepen en direct een groepsreis geboekt. Gewapend met de reisgids van Uitgeverij Ordeman kon toen het avontuur beginnen!

Veel kijkplezier op de Fotogalerij!

Joop van Dijk, november 2003.

Kopfoto: Burcht bij Gjirokastër.Privacy
De server waar deze website op draait, verzamelt standaard de volgende gegevens bij een websitebezoek:
IP-adres, datum en tijdstip, tijdzone, opgevraagde pagina's en bestanden, informatie over browser en besturingssysteem.

Joop's Unique Services
JUS - Amersfoort


Naar boven
Naar boven
Website gebouwd door Joop's Unique Services (JUS) - Update: November 2020