Ubuntu MATE 20.04 – I

Ubuntu MATE 20.04 – I

De overstap naar 64 bits zat al een tijdje in de planning, maar ik bleef het telkens maar weer uitstellen. Alle persoonlijke bestanden, wachtwoorden en andere inlog­gegevens moeten immers worden gekopieerd alvorens de overstap van 32 naar 64 bits gemaakt kan worden?

Maar ja, vroeg of laat moet je toch echt een keer overstappen, want de support voor Ubuntu MATE 18.04 (32 bits) wordt afgebouwd. Tevens wordt de nieuwste versie van diverse applicaties alleen nog maar geleverd in 64 bits.

Enfin, na het kopiëren van duizenden bestanden en het vergaren van zoveel mogelijk wachtwoorden e.d. kon het feest beginnen! Met een opstartbare USB-stick met daarop de installatie­bestanden voor Ubuntu MATE 20.04 Focal Fossa leek het allemaal een fluitje van een cent te zijn. Totdat… ik bij ongeveer 95% van de installatie een foutmelding kreeg!

Het bleek te gaan om de extra optie om meteen de updates en evt. benodigde drivers te installeren. Die optie had ik dus aangevinkt, maar dat had ik niet moeten doen. Direct daarna kwam Firefox op de proppen met een pagina waarop stond vermeld dat het hier een oud probleem betrof dat nog niet was opgelost. Grrr! Ik kon dus opnieuw beginnen!

Bij de tweede poging (zonder extra opties) verliep de installatie wel gladjes, maar na de reboot kreeg ik te maken met de Grub; de boot manager van Ubuntu. Ik heb echter geen dual boot nodig. Zelfs de twee opties om Ubuntu te starten met geheugentest lijken me niet echt heel zinvol met een licht­gewicht besturings­systeem als Ubuntu.

Ik moest dus van die Grub af! Dat bleek echter niet zomaar te kunnen, maar er was wel een Grub-customizer beschikbaar waarmee diverse zaken, zoals de standaard­keuze en de time-out, konden worden ingesteld. Geen van de instellingen in die customizer heeft trouwens enig effect gehad, maar vastlopen kon het programma wel! Daarom zit ik nu opgezadeld met een foutmelding (foto) die telkens blijft terugkomen.

Die foutmelding krijg ik vast wel weg als ik die customizer verwijder, maar dat moet via de terminal (een soort DOS-venster). Ik moet dus eerst de juiste opdrachten zien te vinden om dat op een goede manier te doen. Het moge duidelijk zijn dat opdrachten via de terminal ‘dodelijk’ kunnen zijn.

Al met al ben ik tot op heden dus niet echt enthousiast over Ubuntu MATE 20.04 Focal Fossa. Hopelijk wordt deel II iets positiever!

Wordt vervolgd

Foto: Screendump van de dagelijkse foutmelding

(Nog geen stemmen)
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *