Berlijn, 20 jaar geleden

Berlijn, 20 jaar geleden

Vandaag precies 20 jaar geleden dachten we allemaal dat het Westen naar het Oosten zou komen. Helaas is het omgekeerde gebeurd: het Oosten is naar het Westen gekomen!

Met weemoed denk ik terug aan die dagen rond Kerst 1989 toen ik samen met een vriend ben afgereisd naar Berlijn om de sfeer te proeven en om een paar stukjes beton uit de Muur te hakken.

Aan de westkant van de Muur riep iedere Duitser ‘Freiheit Für Alle!’ of woorden van gelijke strekking terwijl de Oost-Duitse Vopo’s -tegen beter weten in- hun uiterste best bleven doen om de Muur overeind te houden. Natuurlijk konden ze geen weerstand bieden tegenover duizenden mensen die met hamer en sikkel beitel in de Muur stonden te hakken.

Het was een geweldige belevenis om het wereldnieuws van dichtbij mee te mogen maken, maar we zagen toen nog niet dat de val van de Muur het einde zou inluiden van de vrijheid in heel Europa…

‘Freiheit Für Alle!’ is nl. 20 jaar na dato verworden tot ‘Diktatur für Alle!’ Moskou is simpelweg ingeruild voor Brussel. Welkom in de Europese heilstaat!

Ik voel er dan ook wel voor om op 9 november een extra vlagdag (halfstok) in te voeren om het verval van Nederland en Europa te gedenken. Iedereen met een beter idee en/of een andere datum wordt van harte uitgenodigd om dit aan te geven bij de reacties.

Foto: De directeur van Actiefront! staat in de Muur te hakken.

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

10 thoughts on “Berlijn, 20 jaar geleden

 1. 9 november, linke datum m.i. Schrijf je dat op de nederlandse wijze, 9/11, dan is er de mogelijkheid dat amerikanen dat voor een andere datum aanzien….

  Ik stel derhalve het ultieme gekkengetal voor 11/11!
  Schrijf je altijd goed, en het is van de gekke 💡

 2. Lang leve de economische ‘vrijheid’. Die heeft nog nooit gewerkt voor de gewone man. Ik ben geen communist of hardcore socialist, maar economische vrijheid leidt tot ongelijkheid. En Brussel propageert alleen maar die economische ‘vrijheid’. Alles in het belang van de grootkapitalisten en de economische macht en groei. Waarom moet een economie groeien? Waarom niet eerst beter verdelen? Een muur om Brussel zeg ik. Met een stevig dak erop. Beiden van gewapend beton, en zonder ramen of deuren. Probleem opgelost.

 3. Ik zou er van willen maken: economische vrijheid leidt tot economische ongelijkheid. De ongelijkheid hou je altijd. Economische vrijheid werkt alleen maar voor de mensen die al genoeg hebben.
  De val van de muur…de val van Europa, van een vrij Europa. De val heeft alleen maar tot instabiliteit geleidt. Nu ben ik er niet voor om meteen die muur er weer neer te zetten omdat onmenselijk is. Maar…de geluiden zijn er wel. En ik begrijp dat wel. Toen de muur er nog was hadden de mensen in Oost-Duitsland niet echt goed te noemen, maar nu zijn ze derderangs-burgers in vergelijking met een ieder in het Westen. Zou die muur er niet nog denkbeeldig zijn…

 4. @mo,

  een van mijn medewerksters is oost duits en zij en haar man vertellen mij geregeld zaken over het oude systeem. Ook zij vinden dat alles toe zijn voor- en nadelen had, maar het belangrijkste vinden zij dat ze precies wisten waar zij aan toe waren.

  Hier in nederland is alles van god los en kan/mag/gebeurt van alles wat voor die mensen zeer moeilijk te begrijpen valt. Tel daarbij op dat hun puberdochter niet met de zegeningen van het kapitalisme hier om kan gaan en je begrijpt best dat deze mensen af en toe wel eens terug denken aan die tijd. Niemand had iets, wat je had dat deelde je en er was meer sociale bewogenheid onder de mensen.

  Hier ondervinden zij het omgekeerde (niet altijd natuurlijk) en is het voor hun grappig te horen dat veel nederlanders ook verlangen naar die tijd waarin iedereen wist wat hem te wachten stond.

  Als laatste geef ik even een tekstregel op uit een lied wat hier heel toepasselijk is van het Klein Orkest:

  de vrijheid is niet duur, zolang je geld hebt…

 5. @Ruitenkoning: Dat bedoel ik dus. Zekerheid is een belangrijke factor voor een happy life. Onze toekomst in Europa is zeker onzeker te noemen en ik vrees dat ik met iets meer zekerheid kan zeggen dat het toekomstbeeld niet echt positief zal zijn dan dat het andersom het geval zal zijn. Vertel me over 20 jaar alsjeblieft dat ik het goed fout had…

 6. Tja, het Klein Orkest (kleine aanvulling om het even compleet te maken 🙂 ): “West Berlijn, de Kurfurstendam…

  Er wandelen mensen langs porno- en peepshow.
  Waar Mercedes en Cola nog steeds op een voetstuk staan.

  En de neonreclames die glitterend lokken: Kom dansen, kom eten, kom zuipen, kom gokken.

  Dat is nou veertig jaar vrijheid, er is in die tijd veel bereikt.

  Maar wat is nou die vrijheid zonder huis zonder baan. Zoveel Turken in Kreuzberg die amper kunnen bestaan.

  Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur.” enzovoorts.

  Kan die tekst zowat uit mijn kop opdreunen en het is zo waar.

  Voor mij lijkt deze tijd wel op een herhaling van de crisisjaren na de Wallstreet-crash in 1929 en de daaropvolgende jaren 30. Niet dat ik deze zelf heb meegemaakt, maar uit verhalen van mijn ouders, opa en oma, weet ik hoe het toen was. Internet doet ook wonderen: genoeg te vinden.

 7. Ach we zijn zelf ook een beetje zekerheid kwijtgeraakt. Want dat was die muur voor ons ook, zekerheid. Nu ligt alles open(letterlijk en figuurlijk)en dat vinden wij ook niet prettig.

 8. @Ruitenkoning:
  Ik trek me niets aan van de Amerikanen, want die zullen zich ook geen zorgen maken om onze datumnotatie. 9-11 of evt. 9/11 betekent dan ook gewoon 9 november.
  Ik vind 11/11 echter wel een goede datum. Het is sowieso al gekkendag, maar ligt ook dicht bij de val van de muur en de goedkeuring van het verdrag van Lissabon. Wat mij betreft ligt de datum vast.

  @Anderen:
  Reactie volgt.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.