De kredietcrisis en de contrôle over het geld

De kredietcrisis en de contrôle over het geld

Ooit was het allemaal vrij simpel: ruilhandel was in sommige gevallen best wel handig, maar voor de dagelijkse uitgaven op de markt was het toch veel eenvoudiger om met goudstukken te betalen.

Mensen die toevallig eens wat meer goudstukken hadden dan ze voor hun dagelijkse uitgaven nodig hadden, brachten deze naar de goudsmid om ze tegen een vergoeding in de kluis te laten leggen. Per hoeveelheid werd een wissel uitgeschreven.

Al snel merkten deze rijken dat hun wissels net zo makkelijk werden geaccepteerd als de zakken met goud die er tegenover stonden. Sterker nog: zo’n handige wissel woog niets, en was dan ook veel gemakkelijker (en veiliger) op te bergen en mee te nemen dan een zak met goud!

Maar ook de smid zag zijn voordelen! De mensen kwamen zelden hun goud ophalen, en áls het al eens gebeurde, dan was dat slechts een zeer klein deel van de voorraad. En zo begon de smid het overgrote deel van zijn voorraad tegen rente uit te lenen. Nee, niet het goud zelf. Hij leende het natuurlijk uit in de vorm van die handige wissels!

En toen? En toen is het gedonder begonnen! De smid zag dat hij in feite geld uit lucht kon creëren, en dat hij die lucht zelfs nog tegen rente kon uitlenen ook! Geld was macht, maar de contrôle erover bleek nog machtiger! En dat is het nog steeds! Hij kon de plaatselijke markt, en later zelfs de wereldeconomie, beïnvloeden. Wat! Hij kon desnoods beide partijen in een oorlog financieren, en uiteindelijk uitmaken hoe die oorlog zou aflopen! En ten slotte kon hij zelfs eigenhandig een oorlogje beginnen in de vorm van een beurskrach of een kredietcrisis…

Lees het hele verhaal op Metropoly.nl, en vergeet ook niet om de 47 minuten durende film “Money as Debt” te bekijken. Voor “The Money Masters” moet je iets meer geduld hebben, want die duurt ruim 3,5 uur. De links naar de films zijn onder aan het gelinkte artikel te vinden.

Afb.: Scène uit “Money as Debt”

(Nog geen stemmen)
Loading...

7 gedachten over “De kredietcrisis en de contrôle over het geld

 1. @Sander:
  De films had ik zo’n 2 jaar geleden al eens gezien, maar wist toen nog niet hoe deze informatie om te zetten in een prettig leesbaar verhaal. Er waren dan ook 2 zaken voor nodig:
  – De crisis
  – Het uitstekende stuk op Metropoly.nl!

  @Leidse:
  Psies! Die Klaus weet wel hoe hij het moet verwoorden!

  @Monique:
  De politiek heft dit land goed verziekt! Iedereen met een andere mening moet tegenwoordig met de dood worden bedreigd… 😥

 2. Nou ja, politiek? Natuurlijk wakkeren zij dit aan, maar ik ben van mening dat iedereen eigen keuzes maakt. De keuze van deze anti-rokers is dus blijkbaar dat de horeca-ondernemers dood moeten omdat zij tegen roken zijn. Als het overduidelijk de politiek zou zijn, zouden we ze nu kunnen aanklagen wegens haatzaaien. Even serieus, de mentaliteit van de mensen is zwaar verziekt. Leven en laten leven, dat wat vroeger kon kan blijkbaar niet meer. Mensen zijn tot asociale egotrippers verworden.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.