De nuance

De nuance

Noem het nuance of noem het redelijk­heid. Er is in ieder geval iets verdwenen uit de samen­leving en uit de politiek. Toen ik nog jong was, en dat is heel lang geleden, was Nederland een tolerant, vrij en welvarend land. De hele wereld was jaloers op ons mooie landje! Maar ja, dat was het Nederland van ongeveer de jaren ’70 en ’80. En wat is daar vandaag de dag nou nog van over? Vrijwel niets!

En hoe is dat eigenlijk gekomen? Het is misschien een politiek spel dat ‘Verdeel en heers’ heet. Maar het kan ook zijn dat factoren als onwetend­heid en onverschillig­heid een rol spelen. Het is immers wel zo eenvoudig om gewoon een voor­gebakken mening (‘Islam is vrede’ of ‘Rokers zijn smerig’) over te nemen?

Hoe dan ook: onze maatschappij wordt telkens in twee kampen verdeeld. Er is dus geen sprake meer van enige samenhang in de maatschappij. En daarmee is volgens mij ook de nuance of de redelijk­heid verdwenen. Ik denk dat vooral links* de schuldige is.

Moslim­knuffelaars staan nu tegenover mensen die vinden dat de islam een gevaar is voor onze cultuur en godsdienst. Antirokers staan tegenover mensen die roken gewoon lekker en gezellig vinden. Zwarte Piet-haters staan tegenover mensen die in Zwarte Piet gewoon een kinder­vriend zien. En dan tot slot hebben we nog de politieke partijen die elkaar willen uitsluiten.

N.a.v. de Brexit (en mogelijk ook de kritische geluiden vanuit andere EU-landen) heeft Amerika alvast het roer omgegooid naar rechts. En dat heeft de wereld geweten! Trump heeft in een paar dagen tijd onder een hoop zaken een bom gelegd. Op zich vind ik dat helemaal goed, maar toch had hij zijn decreten moeten laten controleren door zijn adviseurs. Trump is ondanks zijn rechtse geluid nl. óók niet echt de man van de nuance. Mocht Trump dat zelf nog niet weten, dan weten zijn adviseurs dat hopelijk wel!

Natuurlijk hoop ik heel stilletjes dat Trump ook bommen blijft leggen onder de EU, maar toch heb ik uit­eindelijk meer respect voor Nigel Farage. Die zei nl. ongeveer dezelfde dingen, maar dan toch nog steeds met enige nuance. Farage kon zelfs Van Rompuy nog heel fijntjes uitmaken voor een natte dweil! Trump, met z’n ‘total scumbags’ en ‘complete disasters’, mag wat mij betreft dan ook nog niet eens in de schaduw van Farage komen staan.

Het zou -uiteraard!- niet redelijk zijn om te gaan roepen dat alleen mijn eigen mening de juiste is. Misschien blijf ik zelfs wel vast­houden aan zaken die tot ongeveer 1990 nog belang­rijk waren, maar toch blijf ik geloven dat een beetje nuance of redelijk­heid ook vandaag de dag nog zou kunnen zorgen voor een Nederland waarin iedereen zich weer thuis kan voelen.

*) Links is veel socialer dan rechts, maar geeft ook heel makkelijk onze cultuur en soeve­reiniteit weg. Rechts daarentegen is veel beter als het gaat om het behoud van onze cultuur, godsdienst, grenzen, etc.

Foto: Amsterdam rond 1970: Nederland was toen nog tolerant, vrij en welvarend!
Een bekend werk van fotograaf Ed van der Elsken.

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

4 gedachten over “De nuance

 1. Samenleven is alleen mogelijk binnen een homogeen juridisch gebied, bijvoorbeeld binnen een Staat. De EU was al multicultureel voordat de islam werd binnengeknuffeld, de culturen van de Europese lidstaten waren altijd al enorm divers. Dat gaf de eerste problemen met het steeds verder uitbreiden van de EU, maar die problemen waren niet onoverkomelijk, want: democratie.

  Met de open uitnodiging aan islam is het hek van ‘samenleven’ definitief op slot gegaan. Met een religie die haat tegen zovele groepen en individuen predikt, en waarvan wereldwijd 50 miljoen aanhangers bereid zijn tot moord en terrorisme, om die religie te verdedigen, wordt fascisme geknuffeld en de EU binnengeloodst.

  Heeft Europa al eerder weten samen te leven met fascisten, of kwam daar een wereldoorlog van?

  Trump is wellicht wat ongenuanceerd, maar met nuance ga je het niet winnen van fascisten. (Fascisme dat overigens veel en veel verder reikt dan islam) Vuur moet met vuur worden bestreden, alleen dan maak je een eerste kans. En in relatie tot Wo-2: Een atoombom kun je ook niet genuanceerd werpen. (Zie hoe Iran opnieuw kernraketten heeft getest, ondanks de waarschuwing van Trump). Misschien moet Trump dus NOG ongenuanceerder handelen t.a.v Iran? (Open vraag)

 2. Wat mij betreft komt er een (ietwat ongenuanceerde) wet die het iedereen onmogelijk maakt om anderen dwangmatig de wil of ideologie op te leggen. Moslims zullen uiteindelijk wel vertrekken, en allerlei fascistische anti-groepjes zullen moeten inbinden. Zo krijgen we hopelijk zeer spoedig weer een gezonde maatschappij.

  Binnen de EU zijn er natuurlijk ook cultuurverschillen, maar er zijn gelukkig geen Grieken die bijv. Finnen onthoofden. Een kopzorg minder, om het maar in stijl te houden.

  De donderspeech van Farage was overigens helemaal geweldig! De woorden van Trump in een iets netter jasje!

 3. We zijn zo ver afgedwaald van een maatschappij gebaseerd op natuurrechten en zelfredzaamheid dat de oplossingen voor de huidige problemen nog complexer worden dan de problemen zelf. En altijd geldt, hoe meer contradicties, dure woorden en vage regelingen, hoe beter de elite er zelf van kan profiteren…

  1. Ik weet het… De maatschappij is compleet veranderd, en dat draai je misschien niet terug met een wet. Bovendien hebben we al veel te veel wetten.

   Vanochtend las ik trouwens op Elsevier.nl het volgende:

   “Nederlandse politieke partijen ontdekken de waarde van vaderlandsliefde. Een verheugende ontwikkeling, want een goedaardig patriottisme kan in een vrijheidslievend, verdraagzaam land bindend en beschavend werken.”

   Toevallig is de schrijver van hetzelfde bouwjaar als ik.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.