De Geus en de platte aarde

De Geus en de platte aarde

Er heeft nooit iemand op de maan gelopen! Virussen worden gekweekt door de overheid! 9/11 was een ‘inside job’! Pim Fortuyn is door de regering uit de weg geruimd!

Ik vind het een goede zaak dat een hoop mensen niet zomaar alles voor zoete koek slikken wat ze op school hebben geleerd en wat ze dagelijks via het nieuws voor­geschoteld krijgen. Vandaar dat ongeveer de helft van het internet over complot­theorieën gaat. De afgelopen 20 jaar heb ik er dan ook heel wat voorbij zien komen. De genoemde vier zijn m.i. slechts de bekendste.

Bij vrijwel alle complot­theorieën heb ik argumenten gelezen die wel degelijk hout snijden. Ik loop nog net niet met een alu-hoedje rond, maar ik ben wel blij dat ik van al die vermeende complotten kennis heb mogen nemen.

Laatst stuitte ik echter op een voor mij geheel nieuw fenomeen: de platte aarde. (Kijk ook op YouTube naar ‘flat earth’.) En ja, zelfs nu heb ik argumenten gelezen die wel degelijk enig hout snijden. Volgens het gangbare model knalt de aarde immers met een ongeloof­lijke snelheid door de ruimte zonder dat we daar iets van merken!? Je hoeft dan ook echt geen alu-hoedje op te hebben om net als Neil Young eens wat kant­tekeningen te plaatsen.

Het onderstaande citaat komt uit het nummer ‘Comes a Time’ van het gelijk­namige album uit 1978:

This old world keeps spinnin’ round
It’s a wonder tall trees ain’t layin’ down

Maar toch… Het hele concept van een platte aarde vind ik -om het maar in stijl te houden- ronduit absurd. De zgn. ‘flat earthers’ houden zich nl. vast aan het idee dat het noorden de bovenkant is. Op een bol­vormige aarde zou je dus alleen maar rondom de noord­pool kunnen wonen. Als je te ver naar het zuiden gaat, dan mieter je van de aarde af. Tja, zoveel onzin heb ik nog niet eerder gelezen!

Het gangbare model van ons zonne­stelsel mag wat mij betreft best ter discussie worden gesteld, maar dan mag ik ook ver­langen dat al het huis­werk is gedaan. In de ruimte is er nl. geen noord of zuid, oost of west, links of rechts, en ook geen onder of boven!

Illustratie: Traditionele voorstelling van de platte aarde.

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

2 thoughts on “De Geus en de platte aarde

  1. Pim Fortuyn is met goedvinden van de overheid door een slinkse terrorist uit de weg geruimd.

    1. Welkom hier!
      Zoals jij het omschrijft is het idd. wat vollediger. Ik heb in dit artikel zo kort mogelijk een opsomming willen geven van een aantal bekende complotten.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.