Genderneutraal

Genderneutraal

We hebben de afgelopen jaren al heel wat tover­woorden de revue zien (en horen) passeren. Van al die woorden zijn volgens mij klimaat­neutraal, dodelijk, racisme en koloniaal de bekendste. Sinds kort is daar het woord gender­neutraal aan toegevoegd.

Tijdens een speurtocht op internet kwam ik er al snel achter dat het woord al enige tijd wordt gebruikt. Zo kwam ik discussies tegen over gender­neutraal speelgoed, een gender­neutrale opvoeding, een gender­neutrale school en een gender­neutrale kinderkamer. Tsja, ik wil eigenlijk niet eens weten waar dit allemaal over gaat! Maar ja, dat zal wel aan mijn leeftijd (50+) en mijn geslacht (m) liggen.

Het woord gender­neutraal is de laatste tijd zomaar spontaan een tover­woord geworden toen toiletten in openbare gebouwen ineens beschikbaar moesten zijn voor mannen, vrouwen en mensen die niet weten of ze man of vrouw zijn. Volgens diverse nieuws­berichten hebben we het in dit geval over 1 tot 4% van de bevolking. Gemiddeld dus 2,5%.

Er is wat mij betreft niets aan de hand zolang als het gaat over een enkel toilet achter een enkele deur, maar als straks iedere toilet­ruimte toegenkelijk moet zijn voor iedereen, dan wordt er een situatie gecreëerd waar 97,5% van de bevolking zich niet gemakkelijk bij zal voelen.

Ik heb nooit de behoefte gevoeld om me te laten ombouwen. Ik kan kan me dan ook niet ver­plaatsen in iemand die denkt dat hij/zij/het in een verkeerd lichaam zit, maar toch krijg ik voor de zoveelste keer het gevoel dat ik me maar moet aan­passen aan een kleine minder­heid die loopt te janken omdat de keuze tussen man of vrouw ineens te moeilijk is geworden tijdens een geval­letje hoge nood.

En nu we het toch over gender­neutraal hebben… Ik wil de gender­neutrale rookplek in de horeca terug! Er wordt wat dit aangaat simpel­weg niet geluisterd naar ongeveer 1/3 deel van de bevolking.

Ook wil ik het gender­neutrale stoplicht bij de voetgangers­oversteek­plaats terug. Dit stoplicht­vrouwtje, Sofie genaamd, is waar­schijnlijk een uitvinding van Annie Brouwer, ex-burge­meester(es) van Amersfoort. Allemaal prachtig hoor, maar toch vind ik dat een dergelijk stoplicht niet voor mij geldt!

Vroeger was echt niet alles beter, maar toch verlang ik soms gewoon terug naar de jaren ’80 van de vorige eeuw.

(Aantal stemmen: 3 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

9 gedachten over “Genderneutraal

  1. Een kleine minder­heid die loopt te janken… Daar zeg je zo wat! En bedenk dat de wereldwijde wettelijke rookverboden ook eens zo zijn begonnen. Ik word er allemaal kots en kotsmisselijk van, en vraag me ondertussen af wanneer de IQ-neutrale toiletten zullen worden ingevoerd? Ik bedoel, we kennen toch ook IQ-neutrale hoge opleidingen?

    1. Net als bij de Efteling gaat het ook bij dit genderneutrale geouweneel waarschijnlijk slechts over enkele tientallen IQ-neutrale drammers. Janken, schreeuwen en stampvoeten kunnen ze nl. als de beste. Ze krijgen dus vroeg of laat hun zin wel. En de rokers??? Die worden hier alleen maar kotsmisselijk van…

  2. Ik wordt helemaal doodziek van al die zeikers tegenwoordig. Je hebt gelijk al dat gezeik hadden we in de jaren tachtig niet. Toen ging het nog om iets nu gaat het om niets.

  3. @Sam: Welkom hier. @Eliveld: Welkom terug.
    In mijn herinnering is 1971 het jaar van de betere muziek en van Apollo 14 en 15.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.