Is Nederland mijn land nog wel? – I

Is Nederland mijn land nog wel? – I

Als kind en als jongeman vond ik dat we best een leuk land hadden om in te wonen. Goed, het was een beetje overbevolkt en ook waren er wel heel wat wetjes en regeltjes. Politici leuterden soms maar wat, maar dat zagen we toch vooral als amusement. Nee, als we ons land eens vergeleken met de rest van de wereld, dan mochten we echt niet klagen.

Zo af en toe kregen we eens te maken met kabinetsbeleid waar we wat minder blij mee waren. Een hoop mensen (waaronder ondergetekende) vonden het niet direct zo nodig om de straat op te gaan. Politici hielden nl. vóór de verkiezingen altijd een iets ander praatje dan na de verkiezingen. Een kleine groep trok echter wel de stoute schoenen aan en trok op naar Den Haag.

Na hun protest veranderde er uiteindelijk weinig tot niets. Nederland was van alle westerse landen dan ook zeerzeker niet het meest democratische, maar ondanks dat bleef het hier gezellig en leefbaar. Bij terugkomst van vakantie was het altijd weer een fijn gevoel om weer terug te zijn in Nederland.

Maar toen kwamen de Eurofielen die ons mooie landje zonder mijn uitdrukkelijke toestemming stukje bij beetje verkwanselden aan de EU. Spoedig daarna kwamen de gezondheidsfascisten, de flitspaalfetisjisten en de telefoontappers. In rap tempo werd er voortdurend geknaagd aan onze vrijheden. Jantje was ineens een gevaar voor de volksgezondheid omdat hij op het perron een sigaret opstak, Pietje was ineens een potentiële moordenaar omdat hij een meter te hard reed, en Klaasje was ineens staatsgevaarlijk omdat hij zich kritisch opstelde tegenover de EU.

Kort na de eeuwwisseling had ik nog goede hoop dat ik in samenwerking met andere mensen en organisaties het tij nog wel kon keren. Helaas moet ik zeggen dat onze strijd niet echt succesvol is geweest. Goed, Forces-NL heeft enig succes geboekt wat betreft roken in de kleine horeca, maar dat is inmiddels teniet gedaan door tussentijds aangepaste wetgeving.

Ik begin mij dan ook steeds meer af te vragen: Is Nederland mijn land nog wel?

Wordt vervolgd

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...
Reageren is niet mogelijk.