Een referendum?

Een referendum?

Sinds de Griekse premier Alexis Tsipras ermee op de proppen kwam, is het begrip referendum weer helemaal hot! De afgelopen tijd ben ik dan ook regelmatig gestruikeld over FB-berichten waarin werd opgeroepen tot een referendum over het verlaten van de EU of de eurozone. Uiteraard heb ik dergelijke berichten met een Like ondersteund, maar daar is het dan ook wel bij gebleven.

Ik geloof nl. niet meer in referenda. We hebben gezien hoe het in Griekenland afliep: het volk stemde massaal ‘oxi’ (nee), maar uiteindelijk kreeg het ‘nai’ (ja). De Grieken krijgen nu wel een berg geld, maar als tegenprestatie moet het halve land in de uitverkoop. Grieken niet blij, rest van de EU niet blij… Niemand blij!

Ook denk ik terug aan 10 jaar geleden. Samen met Frankrijk stemden we massaal tegen de Europese Grondwet. En wat kregen we uiteindelijk? Juist! Een grondwet. Alleen kreeg die een andere naam. Zo zal het helaas ook gaan met het referendum dat Burgercomité EU i.s.m. GeenStijl onder de noemer GeenPeil wil afdwingen. De insteek is de toekomstige uitbreiding van de EU met de Oekraïne, Moldavië en Georgië.

Uiteraard zit er niemand te wachten op uitbreiding met een oorlogsgebied. Mocht dat referendum er dus komen, dan stemt Nederland massaal tegen. En dan? Ach, Nederland heeft als kleine EU-provincie vrijwel niets te zeggen in Brussel. Onze stem is op Europees niveau dan ook zo goed als waardeloos! Van ons ‘nee’ wordt ergens een aantekening gemaakt, en dat is het dan.

Mocht het initiatief nog overwaaien naar andere EU-landen, dan zou dat op zich al iets beter zijn, maar ook dan ligt het scenario wat mij betreft nu al vast. Een groot deel van de EU stemt uiteraard tegen uitbreiding. Het associatieverdrag met de genoemde landen krijgt dan, net als de grondwet, een iets andere naam, en de toekomstige lidstaten krijgen op papier iets minder bevoegdheden. Zo werkt dat in Brussel.

Nee, als we verandering willen, dan zullen we massaal moeten optrekken naar Brussel. De actiebereidheid is helaas niet groot, dus bij een massaal protest mag je tegenwoordig al heel gelukkig zijn als er uiteindelijk vijf man komt opdagen om een kwartiertje met een vlaggetje te zwaaien.

Kijk, dan kunnen de Franse boeren het veel beter. Die zetten gewoon de giertank open! Zou het nou niet mooi zijn als we een dergelijk geintje zouden kunnen uithalen bij de ‘Toren van Babel’ oftewel het hoofdkwartier van de EU in Brussel? Ik kan er waarschijnlijk alleen maar van dromen…

(Aantal stemmen: 3 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

5 gedachten over “Een referendum?

  1. Referendum? Weet je wat het is? Indien de uitslag de machthebber niet welgevallig is, dan doet men het gewoon nog een keertje over. Net zo vaak nodig, tot de wens van de machthebber wordt gevolgd. En dan moet je je eens voorstellen dat in de kamers eveneens alle wetsvoorstellen steeds maar weer opnieuw worden ingebracht om redenen van herevaluatie! 🙁

  2. @Leidse Glibber, Sander,
    Jullie hebben allebei precies het juiste gevoel weten weer te geven in jullie reacties! 😎

  3. @Anco:
    Alvast een prettige vakantie. En reken maar dat de Grieken blij zullen zijn met het feit dat jij geld in hun economie komt pompen!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.