Het onzichtbare web – III

Het onzichtbare web – III

De sites waar die vriend het over had, heb ik inmiddels ook bezocht. Het zijn sites waar je een vals paspoort kunt kopen, waar je het handboek voor terroristen kunt downloaden, en waar je veel foto’s en filmpjes vindt van onthoofdingen door jihad-strijders. Allemaal spul waar zowel die vriend als ikzelf eigenlijk helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Het is en blijft dan ook alleen maar spannend om er eens kennis van te nemen.

Ik was dan ook vooral benieuwd naar wat hij precies had gedownload. Het bleek te gaan om een complete bundel van Tor Project, bestaande uit een aangepaste versie van Firefox plus een applicatie om je aan te kunnen melden op het Tor-netwerk. (Onder Ubuntu nog immer Vidalia geheten.)

Aha! Deze aangepaste versie van Firefox start vanzelf op zodra je bent aangemeld op het Tor-netwerk. Naast de url-balk staat een zgn. Torbutton die met een icoontje van een ui de status weergeeft. Vanaf dat moment is het allemaal wel duidelijk: zolang de ui groen is, dan is alles OK, en kun je surfen over het zichtbare en het onzichtbare web! (Ook wel bekend als deep web, hidden web of invisible web.)

Heb je jarenlang een andere browser gebruikt, dan zul je misschien ff moeten wennen aan de nieuwe browser, maar als je Firefox al kent, dan verandert er vrijwel niets. Eén van de zeer weinige zichtbare wijzigingen betrof het rijtje zoekmachines in het zoekveld rechts naast de url-balk. Daar stonden er twee bij die ik nog niet kende: Startpage en DuckDuckGo.

Ze roepen allebei dat ze niets bijhouden over ons, maar dat kunnen we uiteraard onmogelijk controleren. Ik geef ze echter vooralsnog het voordeel van de twijfel, en ga vanaf vandaag mijn vocabulaire aanpassen door googelen te vervangen door duckducken.

En dan nu de hamvraag… Hoe anoniem ben je nou als je via Tor surft?

Volledige anonimiteit is m.i. een utopie. Er zullen nl. altijd Handige Harry’s blijven die iets kunnen achterhalen, maar je maakt het ze in ieder geval niet al te makkelijk. Die Harry’s zullen natuurlijk wel steeds handiger worden, en daarom zal er in de toekomst vast wel weer iets komen dat beter is dan het huidige Tor. Zo zal het helaas altijd wel een kat-en-muisspel blijven.

Hiermee eindigt deze serie. Tot ziens, tot onion, en tot duck!

EINDE

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 4,50 van 5)
Loading...

2 thoughts on “Het onzichtbare web – III

  1. Tor project is idd een goede manier om anoniem te blijven. Je kunt alleen niet alle sites openen. Ik gebruik zelf PeerBlock. Deze blokkeerd een groot deel van de commerciele cyberspionnen. Is ook echt niet waterdicht, maar je krijgt wel een indruk van de hoeveelheid cyberspionnen lukraak je privacy schenden. Je kunt namelijk een lijst met de geblokkeerden zien. Ik weet trouwens niet of dit op Linux werkt.

  2. @Auke:
    Dank voor de tip. PeerBlock kende ik nog niet. Ik heb zonet ff wat zitten snuffelen op http://www.peerblock.com, en het is er idd. (nog) niet voor Linux/Ubuntu. Windows-gebruikers hebben natuurlijk wel wat aan je tip!
    Tor zou mogelijk hier en daar wat vertraging kunnen oplopen, maar websites op het zichtbare internet zijn volgens mij gewoon bereikbaar. Links naar onion-sites op het onzichtbare web doen het lang niet altijd, maar dat komt volgens mij omdat sommige sites misschien wel dagelijks verhuizen.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.