Het onzichtbare web – II

Het onzichtbare web – II

Ergens in de vroege jaren van deze eeuw las ik in een computerblad voor het eerst iets over Tor, oftewel The Onion Router. Dat was een technisch verhaal over servers, routers, versleutelde lagen, en ook nog iets over het afpellen van een ui. Ik vond het allemaal wel spannend, maar ik kreeg helaas niet de indruk dat de software om op dat Tor-netwerk te komen eenvoudig te installeren en te gebruiken was.

Het zal wel luiheid zijn geweest, maar ik heb me er verder niet meer in verdiept. Pas na de eerste installatie van Ubuntu in 2011 kwam ik de naam Tor weer tegen, en dat zal ongetwijfeld gebeurd zijn toen ik via het softwarecentrum van Ubuntu op zoek was naar een programma voor torrents. Ik vond toen een interface voor Tor met de naam Vidalia. Na installatie kreeg ik een venster voor mijn neus met een voortgangsbalkje, en na een paar seconden kwam de mededeling dat ik was aangemeld op het Tor-netwerk.

Hoera! Dat was dus een stuk eenvoudiger dan ik destijds dacht. Maar na het openen van mijn browser (een gewone versie van Firefox) kon ik helaas niet zien of ik nou anoniem zat te surfen of niet. Met de al eerder aangehaalde luiheid heb ik dat hele Vidalia dan ook maar lekker op de harde schijf laten staan om er vervolgens niet meer naar om te kijken.

Mijn interesse werd pas weer gewekt toen een vriend me onlangs enthousiast opbelde met de mededeling dat hij zojuist een Tor-browser had gedownload. Er was in korte tijd ineens een wereld voor hem opengegaan, want met die Tor-browser kun je nl. niet alleen maar anoniem surfen; je kunt er via bijv. Deep Web Links ook .onion-domeinen mee bereiken die op het gewone alledaagse zichtbare internet niet te vinden zijn.

Wordt vervolgd

(Nog geen stemmen)
Loading...

2 thoughts on “Het onzichtbare web – II

 1. Ben ter test op je site weer is, ben mijn rss-Feeds_Page aan het Updaten, namelijk.
  Er lang niet geweest.

  tor-browser-2.4.17-rc-1_en-US.exe heb ik allang terug, downloaded, maar nog niks mee gedaan(geen tijd) dus het bestaat ook voor Linux!
  Je motiveert me om er toch is actie op te zetten…

  Op mailBox lang niet geweest. Weet dus niet of je mailde.
  Maar lijkt me leuk elkaar weer eens te ontmoeten!

  Mijn MultiBoot zou dan op Win+Linux via TOR kunnen… Wauw!
  Wellicht tot gauw? Houd je taai!

 2. @Alex:
  De Win-versie heb je wsch. direct na het uitpakken al aan de praat. De versie voor Ubuntu lijkt wat moeilijk te doen, want op deze (HP) blijft ie maar zeuren over de proxy-instellingen, terwijl die op een oude Compaq wel werkt.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.