Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2013

Acties
Tsja, voor Zwarte Piet willen we nog wel in actie komen, maar voor de zaken die echt belangrijk zijn, komen we niet meer uit onze stoel. Acties zijn dan ook inmiddels verworden tot eenmansacties. Dit jaar ben ik in april nog een paar dagen zoet geweest met een spandoek om over het balkon te hangen voor de laatste koninginnedag met daarop de kreet: ‘Vive la République!’

De komende jaren zal het spandoek op 27 april (koningsdag) opnieuw gebruikt worden.

Computer en internet
In de eerste weken van dit jaar kreeg ik problemen met het draadloos netwerk. Na wat geknoei met een PC met daarop Windows 7 lukte het ineens niet meer om draadloos contact te leggen met mijn modem. Er zat dan ook uiteindelijk niets anders op dan de internetverbinding via een LAN-kabel te testen. Dat is me dermate goed bevallen dat ik vrijwel meteen heb besloten om een kabel door mijn huis heen te trekken. Dit is niet alleen sneller en stabieler, maar ook nog eens veiliger. Er hangt immers geen netwerk meer in de lucht?

Eigen bier
Het klonk allemaal boeiend toen ik hoorde dat je voor weinig geld je eigen bier kon maken. Het bleek echter toch wat minder goedkoop, en helaas ook wat minder lekker dan ik had verwacht. Ik ga het nog één keertje proberen omdat ik nog een blik moutextract heb staan, maar daarna zal ik de brouwemmer en andere benodigdheden voor onbepaalde tijd doorschuiven naar een vriend van mij, want die wil nog ’s een keer proberen om wijn te maken van goedkoop druivensap van bijv. de Lidl.

Windmolen
Dit project ligt voorlopig in de spreekwoordelijke ijskast.

Shag
Eigen tabaksteelt is niet meer nodig, want het is gebleken dat je met een treinkaartje van Blokker of Kruidvat voor betrekkelijk weing geld in België kunt komen om shag of andere rookwaren in te slaan. Antwerpen was leuk voor beginners, maar Baarle-Hertog was beter! In laatstgenoemde plaats zal ik dan ook zeerzeker nog vaak terugkeren.

Crisis
We weten inmiddels allemaal wel dat banken wereldwijd constant bezig zijn met het creëren van geld uit het niets, en dat het daarom eens in de zoveel tijd eens een keer nodig is om die geldkraan dicht te draaien. De economie draait echter niet alleen op geleend geld (geld uit het niets), maar uiteraard ook op het uitgeven ervan. Wat dat laatste betreft ben ik gewoon een hele slechte! De vaste lasten gaan uiteraard gewoon door, maar voor de rest geef ik eigenlijk alleen nog maar wat uit aan boodschappen.

De kroeg en de snackbar verdienen sinds het rookverbod niets meer aan me, en nu komt mijn shag (zie vorige kopje) ook al uit België. Allemaal slecht voor de economie en voor de staat. Maar ja, Nederland prijst zichzelf uit de markt door voortdurend belastingen en accijnzen op te drijven. Daardoor gaat grofweg half Nederland de grens over voor boodschappen, brandstof, drank en rookwaren. Ik zie dat, jij ziet dat, maar die sufferds in Den Haag zien dat dus niet!

Nieuwe woorden
Vroeger hield ik zo ongeveer het gehele jaar alle nieuwe woorden bij. Daar heb ik de laatste paar jaar niet zo veel zin meer in, dus van alle nieuwe woorden zijn mij eigenlijk alleen Koningslied, twerken, bierbelasting enPietitie nog bijgebleven. Genoemde woorden hebben het echter niet gehaald, want het is uiteindelijk selfie geworden. Een minder fraai woord, vind ik, want het klinkt nl. als selfish (egoïstisch, zelfzuchtig). Jammer dat geen enkele linguïst daar rekening mee heeft gehouden.

Zelf zou ik hebben gekozen voor bierbus of biertoerisme. De woorden zijn op zich misschien niet echt nieuw, maar de bijbehorende trend is dat m.i. wel. Veel landgenoten zullen nl. ook voor hun biertje de grens oversteken. En dan praten we niet alleen over de prijsverschillen, maar ook over het feit dat jongeren onder de 18 in Nederland per 1 januari geen biertje (of andere alcoholische versnapering) meer kunnen krijgen.

Natuurlijk is het slim dat busondernemingen op de situatie inspelen door pendeldiensten te organiseren, maar toch… De belasting en de accijns vloeien voor de zoveelste keer weg naar het buitenland, en dat moeten ze in Den Haag in deze barre tijden nou toch juist niet willen???

2014
Ook het nieuwe jaar zal weer in het teken staan van de goedkope Belgische shag. Aankomend voorjaar vertrek ik weer richting Baarle-Hertog met mijn zojuist aangeschafte goedkope OV-Dagkaart van ’t Kruidvat. Verder blijf ik natuurlijk ook op zoek naar allerlei andere wegen om het leven zo aangenaam en zo goedkoop mogelijk te maken.

Ik wens al mijn bezoekers alle goeds toe voor 2014!

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

13 gedachten over “Jaaroverzicht 2013

 1. De hele actiebereidheid is in Nederland ver te zoeken. Ergens te gek (schandalig) dat mijn enige landelijke actie de pietenactie is geweest. Verder alleen plaatselijk beetje bezig geweest. Good times are over

 2. Ik heb achter mijn huis een groentetuintje en aan het eind van de straat huur ik een volkstuin voor weinig geld. 3 seizoenen eet ik vers uit deze tuintjes en in de winter deels uit mijn diepvries. Misschien is eigen voedsel kweken ook iets voor jou om uit te proberen. De besparing op je boodschappen is enorm, de smaak van het voedsel is stukken beter en goed voor je gezondheid.

  Ik kweek het liefst oude rassen en heb een aardige voorraad zaden liggen. Ook ruil ik zaden met andere volkstuinders hier in de buurt en met twee Duitsers via de post. Deze hobby maakt je leven goedkoper en ook aangenaam.

  Fijne feestdagen en een heel goed nieuwjaar, Joop!

 3. @Gerooide:
  Die bouwemmers waar ik de tabaksplanten in gekweekt heb, staan hier nog, dus daar zou ik evt. iets anders in kunnen laten groeien. Tomatenplantjes bijv.? Of iets anders? Als je wat zaadjes voor me hebt, dan koop ik ze graag van je. Laat maar weten wat dat kost incl. porto. (Noot: Ik heb geen tuin, en moet het dus doen met een paar bouwemmers op mijn balkon.)
  Ik hoor wel van je!

  @Leidse Glibber:
  Die Pietenactie was uiteraard goed, maar je begrijpt natuurlijk ook wel dat Zwarte Piet bijzaak is. Er is nl. veel meer loos in ons eens zo fraaie landje.
  Ook baal ik er nog steeds van dat de organisatie van Piet moet Blijven mijn steunbetuiging doodleuk ongelezen van hun FB heeft geflikkerd! Zo blijft er telkens slechts eenrichtingsverkeer bestaan!

 4. @Joop ik heb zaden van heerlijk tomaten voor je en eventueel ook wat zaden van heerlijke wiet 😆
  Ik neem in het voorjaar contact met je op en dan stuur ik je wat toe…geen kosten aan verbonden.

 5. @Gerooide:
  Da’s super! Alvast bedankt voor deze service.
  Van wietplantjes heb ik geen verstand, maar ik zou het voor de aardigheid eens kunnen proberen. Ik mag immers zonder problemen 5 plantjes telen?

 6. @Joop- Een paar plantjes op het balkon is niet strafbaar, bij overlast halen ze het alleen weg. Je kan je oogst ook ruilen voor wat pakjes shag, er zijn genoeg blowers die zo’n ruil met je willen aangaan. Heb je via een omweg toch een soort van eigen tabak gekweekt :mrgreen:

 7. Joop, ff iets anders. Met firefox ziet je site er plotseling erg vreemd uit. De rechterkolom is niet meer leesbaar, alles staat door elkaar en reacties zijn ook niet meer leesbaar. Ik heb daarom lang gedacht dat je aan de site aan het werekn was. Tot ik vandaag eens met Explorer keek en zag dat dan wel alles in orde is.

  Tis maar dat je het weet, of misschien wist je het al?

 8. @Sander;
  Dank voor de tip. Ik zie echter niets bijzonders. Ik gebruik Firefox voor Ubuntu, maar heb ook ff gekeken met Firefox voor Win XP. Gebruik je misschien Win 7 of 8?

 9. @Sander:
  Nogmaals dank. Ik ga de zaak eens onderzoeken bij iemand die Win 8 op z’n pc heeft. Dat zijn er evenwel niet veel, want zo populair is Win 8 nog niet.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.