Draadloos – III

Draadloos – III

Na nog een paar keer bellen met de helpdesk bleek er alleen nog maar een noodoplossing te zijn: een LAN-kabel. Daarmee zou ik direct toegang krijgen tot het modem, en zou ik op onderzoek uit kunnen gaan.

Tsja, een LAN-kabel had ik nog wel ergens liggen, maar die was toch echt niet langer dan 1,5 meter. Dan moest ik de pc maar verhuizen naar de woonkamer. Met al die losse snoeren en kabels is en blijft zoiets natuurlijk een pokkeklusje, maar ja, voor de goede zaak moest ik maar wat overhebben.

Na een minuut op 10 stond de pc in de huiskamer te draaien. Tijdens het opstarten had ik gekozen voor XP omdat kennis omtrent Ubuntu en andere Linux-achtigen bij de helpdesk volledig ontbrak. Ik pakte vervolgens de LAN-kabel en propte deze in de pc en in het modem. En toen geschiedde het wonder… Binnen één seconde zat ik met de volle 100 Mbit/s op internet!

Ubuntu moest ik een handje helpen, maar dat was zo opgelost. Er was (kennelijk bij de installatie van Ubuntu) al een LAN-verbinding aangemaakt, maar de draadloze verbinding was nog als standaard gedefinieerd. Dat moest ik dus met een paar muisklikken omzetten, maar daarna had ik ook onder Ubuntu direct verbinding volgens dezelfde specificaties als onder XP.

Het deed me denken aan mijn verhuizing, nu bijna 11 jaar geleden. Midden tussen de verhuisdozen stelde ik mijn pc op, en plugde het inbelmodem in de PTT-doos. Ik verwachtte helemaal niet dat het met mijn nieuwe telefoonnummer vanuit mijn nieuwe woning in één keer zou lukken, maar ook toen geschiedde in feite hetzelfde wonder als vorige week… Na het starten van de inbelverbinding begon het modem als vanouds te kraken en te piepen, en een minuut later zat ik op internet!

Je zult wel begrijpen dat ik op het ogenblik weer helemaal terug bij af ben. Dat onderzoek naar de problemen met het draadloos netwerk heb ik gelaten voor wat het is, en ben vrijwel meteen voorbereidingen gaan treffen om op de ouderwetsche manier een LAN-kabel (UTP cat. 5e) aan te leggen.

Goed, met ruim 20 meter kabel zal ik misschien weer iets van die 100 Mbit/s inleveren, maar daar heb ik vrede mee. Al zal ik straks bijv. 98 Mbit/s overhouden, dan is dat nog altijd veel sneller en stabieler dan via WiFi. En ook nog eens een stukje veiliger. Onduidelijke figuren kunnen nu overal in de buurt netwerkjes kraken, maar niet hier!

Voorlopig eindigt hier het verhaal, maar ik kom straks terug als het allemaal werkt onder Windows 7. Tevens zal ik proberen uit te leggen wat de toekomstplannen zijn op het gebied van pc en internet. Windows is nl. een leuk product, maar het kost geld. Ubuntu is gratis, maar heeft z’n tekortkomingen. Ik blijf dus op zoek naar een goed alternatief.

Wordt vervolgd

(Nog geen stemmen)
Laden...

8 gedachten over “Draadloos – III

 1. Het lijkt inderdaad allemaal zo makkelijk tegenwoordig maar je haalt er ook een hoop ellende mee in huis. Wij gaan van de zomer verhuizen en krijgen dan ook allelei nieuwe snufjes in huis, ben nu al bang voor wat er allemaal fout zal gaan. 🙂

 2. Als het even kan ‘gevoelige’ zaken altijd over het touwtje laten lopen Joop. De rest, een beetje internetten, printen en dat soort zaken kun je best over wifi. Tenminste… zolang je gevoelige zaken ALTIJD over het touwtje laat lopen. Ook het afdrukken van ‘gevoelige’ zaken.

 3. Ben echt dolgelukkig met MC Donald wifi gratis..Ik ga van Mac tot Mac.op mijn wintertour de Spain Moet er niet aan denken om een hele kabel achter mijn bus aan te slepen zeg.

 4. @Leidse Glibber:
  Gefeliciteerd met je op handen zijnde verhuizing. In een woning van deze tijd zal alles wel draadloos via je mobiele telefoon te regelen zijn. Voor je het weet is het licht in de gang dan ook gehackt door een onduidelijk figuur met een laptopje… 🙄

  @E. Eliveld:
  Een beetje internetten naar nu.nl enzo is idd. niet zo spectaculair, maar voor de rest gaat het niemand iets aan wat ik zoal op internet doe. Vandaar dus deze terugkeer naar een ouderwetsche kabel vanaf het modem naar de pc. De printer staat niet in het netwerk, maar is simpelweg verbonden met een USB-kabel.

  @Rice:
  OK, ik snap dat je niet met 2000 km kabel op stap gaat, maar je begrijpt de insteek van het verhaal.

 5. Ik heb 2 pc’s die vast zitten aan een draadje, 1 boven en 1 beneden. Beide hebben een vaste opstelling en laat ik dus gewoon aan het draadje zitten. Via mijn Ziggo modem heb ik ook draadloos internet. Dat draadloos gebruik ik voor smartfoon/tablet en dat werkt prima.

  Ooit had ik de vaste pc’s (via router) draadloos gemaakt…wat een drama. Misschien dat het met m’n nieuwe Ziggo modem nu wel goed zou werken maar ik zie het nut er niet van in, de draadjes liggen er toch al. Nog niet zo lang geleden heb ik een nieuwe pc gekocht en die zit ook weer aan een draadje.

 6. Jawel , het verhaal is duidelijk.Ik heb er ook niet altijd vertrouwen in bij de Mac of er niet iemand ergens zit die in mijn laptop probeert te kijken. Krijg ook altijd een waarschuwing dat informatie via dit netwerk door anderen bekeken kan worden.

  Handig is het wel.

 7. @Rice:
  Als je vandaag de dag te horen krijgt dat je mogelijk zult kunnen worden afgeluisterd, dan kun je er zeker van zijn dat je AFGELUISTERD ZULT WORDEN!
  Ik snap natuurlijk het gemak dat je bij de Mac krijgt als je een slappe sojaburger bestelt, en ook dat een kabel van 2000 km geen optie is (als je bijv. naar Spanje gaat), maar toch… Thuis een kabeltje aanleggen is wat extra werk, maar heeft gewoon z’n voordelen!

 8. Alles wat draadloos is is meestal Klote, met hoofdletter.

  Een USB stick om vrije tv te ontvangen op je laptop.
  Een zender/ontvanger om een gitaar te versterken.
  Een draadloze koptelefoon.
  Een microfoon.
  En verzin er zelf nog maar wat.

  Alleen de soja burgers smaken in Granada hetzelfde als in Groningen. :mrgreen:

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.