Is dit land rijp voor een vrijstaat of vrijstad?

Is dit land rijp voor een vrijstaat of vrijstad?

CulemborgHet is frappant dat er in Nederland al in januari dit jaar een officiële vrijstaat is uitgeroepen, en dat dat nu pas in het nieuws moest komen. De website van de provincie Drenthe berichtte pas op 16 augustus jl. over de vrijstaat Beuke(n)veld, die bij Coevorden aan de Duitse grens ligt. In sommige andere media is het artikel eveneens verschenen, maar mij was het als trouwe lezer van diverse nieuwssites ontgaan.

Het staatshoofd van de vrijstaat, dhr. Jacob Beukenveld (de Wiki heeft het over Gerard Beukeveld), wil in zijn 6 meter brede en 485 meter lange vrijstaat een casino bouwen, naar olie en gas boren, en belastingvrije producten gaan verkopen.

Eveneens frappant is het feit dat ik een paar dagen geleden voor het eerst over een vrijstaat ben begonnen, en dat Wiel Maessen van Forces-Nederland eergisteren schreef dat het tijd wordt om van zijn woonplaats Culemborg wederom een vrijstad te maken: “Een vrijstad voor rokers… Wie doet er mee?”

Nou, ik wil graag met Forces-Nederland meedoen, maar heb geen enkel idee hoe je samen met een groep mensen een officiële souvereine vrijstaat of vrijstad moet stichten. Krakers hebben vroeger wel vaker vrijplaatsen uitgeroepen in leegstaande panden (en doen dat misschien nog steeds), en woonwagenbewoners konden soms ook nog wel ’ns roepen dat hun kamp een vrijstaat was, maar dat is toch allemaal wat minder officieel. Er zal dus wat meer moeten gebeuren voordat je vrijstaat of -stad officieel is.

Ik meen dat het Frank Zappa was die ooit eens zei dat een souvereine staat in ieder geval een eigen bier moet hebben, en dat andere zaken zoals een luchtvaartmaatschappij en een kernbom minder van belang zijn.

Een eigen bier is dus punt één, maar nu alle andere zaken nog. Wie beschikt er over meer informatie over dit onderwerp?

Foto: Culemborg was in de middeleeuwen een vrijstad.

10 gedachten over “Is dit land rijp voor een vrijstaat of vrijstad?

 1. Daar was een paar maanden geleden een alleraardigste documentaireserie over op de RVU. Een of andere Brit die zijn flat tot land wilde uitroepen. Misschien staat het nog op Uitzending Gemist ofzo.

 2. @DOL:
  Ja, da’s waar ook! Die site heb ik enige jaren geleden al eens bezocht, maar ben de naam kwijt. Ik ga zo ff snuffelen bij RVU. Bedankt voor de tip!

  @Geertje:
  Zal idd niet eenvoudig zijn…

 3. Broeder Joop, ge weet toch als vaste bezoeker van onze kerk, dat ook wij reeds een Vrijstaat voor de roker zijn? 😛 En ja, zo hebben wij een eigen naam bedacht voor onze sigarettenontstekers: LUCIFERS! 😛 😛

 4. 😉 back to the roots, dat is het! Helaas graafschappen niet meer mogelijk, de adel is in de ondergrond verdwenen of is pleite! Stadrechten staan alleen nog maar op papier, en als tourist te bewonderen! Daar krijgt die man een zware stand. 😎
  Love Joanna.

 5. @Apostel Klaas:
  Natuurlijk weet ik, Broeder Klaas, dat de H. Kerk een Vrijstaat is, maar het zou mooi zijn als de wijde omtrek van de Kerk ook vrij zou zijn.
  Wat een originele naam heeft onze Kerk toch bedacht voor die zwavelstokken om de heilige rookwaar aan te steken: Lucifers! Werkelijk briljant! 🙄

  @DOL:
  Nee, bij RVU niets gevonden. Ik ben nu in mijn geheugen aan het graven.

  @Joanna:
  Om een vrijstaat te beginnen zul je volgens mij een stuk grond terug moeten kopen van NL of zoiets. Eenvoudig zal het niet zijn, maar het moet op

 6. ooit zelf geschreven en gepubliceerd! Komt een aardig end in de goede richting, toch? 😉

  Nieuw Brabant

  ——————————————————————————–
  Zo af en toe denk ik dat Nederland slechts bestaat uit de 4 grote steden. De rest van dit kikkerland doet er volgens mij niet toe. Zo heb ik al debatterend in de kroeg het idee op tafel gegooid dat wij van Brabant ons maar eens af moesten sscheiden van de Nederlanden.

  Ik stelde voor samen met de zeeuwen, de limburgers en de vlamingen Nieuw Brabant op te richten. Laten wij Koning Albert I koning, hebben dan 2 internationale luchthavens(brussel en eindhoven), 1 zeehaven (antwerpen), voldoende voetbalclubs om een nieuwe competitie op poten te zetten. Sterke economie met grote ondernemingen en de walen geven we aan frankrijk.

  De euro laten wij ook meedoen, das wel zo makkelijk. Maar voor de rest, alles dicht. Geen gedoe meer met carnaval met de noordelingen die alleen maar komen zuipen, beesten en n…en. De politie van antwerpen had er zijn handen al vol aan.

  Geen gedoe meer met “dEN hAAG” wij hebben Brussel.

  Alle mannekes, stem op de Partij van Nieuw Brabant

 7. @Ruitenheer:
  Ah! Dit artikel herinner ik mij nog!
  Ik ben geen carnavalsvierder, maar wil toch wel in het door jou geschetste Nieuw-Brabant willen wonen!

  @Mooie lingerie:
  Ik blijf graven in mijn geheugen. Vroeg of laat zal ik mij de URL wel herinneren!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.