Alles weer normaal

Alles weer normaal

Gelukkig is alles weer normaal! De periode van verplichte gezelligheid is voorbij, en ook is het geknal inmiddels zo goed als verstomd. Vooral met dit laatste ben ik erg blij, want de afgelopen maanden leek het hier in mijn buurt bijna elke dag wel jaarwisseling te zijn.

Dit is m.i. een ernstige vorm van verhuftering, want vuurwerk hoort niet bij de herfst, niet bij Sinterklaas, en ook niet bij Kerstmis! Natuurlijk gun ik ieder z’n pleziertje, maar de aloude vuurwerktraditie is toch wel behoorlijk uit de hand gelopen. Regelmatig heb ik dan ook gezien en gehoord hoe er vakkundig ongeveer een halve kuub aan vuurwerk de lucht in werd gejaagd.

Nou roepen ze wel dat we midden in de zoveelste crisis zitten, maar daar trekt de harde kern van vuurwerkliefhebbers zich totaal niets van aan. Ik heb laatst nog iemand op het nieuws horen zeggen dat-ie voor 1400 euro vuurwerk had besteld, en dat vond de persoon in kwestie de normaalste zaak van de wereld.

Ik ben overigens absoluut tegen een vuurwerkverbod zoals GroenLinks dat wil, maar ik zou wel willen pleiten voor een mentaliteitsverandering. Verboden hebben we al genoeg in ons landje, dus nog een verbod erbij zie ik echt niet zitten. Dat leidt alleen maar tot meer illegale handel en mogelijk ook tot meer zelfgemaakt vuurwerk. We kennen ongetwijfeld de klassieke verhalen van de ontploffende steelpannetjes wel…

Maar ja, een mentaliteitsverandering? Hoe krijgen we dat voor elkaar? Laat dat alsjeblieft niet ontaarden in belachelijke teksten zoals op pakjes sigaretten. Maar hoe dan wel? Iemand enig idee?

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

15 gedachten over “Alles weer normaal

 1. Vuurwerk op bestelling via het internet en afhalen op 31 december bij een aantal verdeelpunten waar voldoende man en vrouwkracht aanwezig is die de bestellingen verpakt en wel overhandigen.Gewoon stoppen met die winkeltjes waar het een paar dagen een gekkenhuis is met een bommetje zus en een sierpijltje zo.

 2. Nee, ik heb geen moeite met vuurwerk. Ook niet als dat voor kerst al wordt afgestoken. Het komt niet uit mijn portemonnee en van het lawaai heb ik geen last. Men doet maar. Nu weet je dat we rustig en achteraf wonen, maar dat houdt niet in dat we hier niet te maken hebben met vuurwerk. Integendeel. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar al het moois en nu blijkt achteraf dat veel mensen illegaal vuurwerk hadden en dat was te zien. Echt prachtig….en veel ook. De mensen vinden het blijkbaar niet erg om daar veel geld aan uit te geven. Ieders keus….
  Mentaliteitsverandering is een natuurlijk proces en dat is in volle gang. Je hebt daar als mens geen invloed op.

 3. @Rice:
  Al dan niet via internet vooraf bestellen zal idd. een hoop chaos schelen bij de vuurwerkverkoop, want hoewel het meer dan 25 jaar geleden is dat ik voor het laatst vuurwerk heb gekocht, moet ook ik toegeven dat de chaos vooral veroorzaakt werd door mensen die op hun gemakkie een paar vuurpijltjes kwamen uitzoeken. Zelf was ik meestal snel klaar: “Doe mij maar zo’n pakketje van 25 gulden.”

  @Monique:
  Ik zal me echt niet storen aan een paar mooie vuurpijlen; het is eerder het knalvuurwerk. Het was de afgelopen maanden soms niet eens mogelijk om een normaal gesprek te voeren als er weer eens ergens in de buurt een halve kuub de lucht in werd gejaagd. Ik vraag me dan ook af waar al dat vuurwerk wordt opgeslagen. Zo hier en daar moet er gewoon een hele zolder of een schuur zijn volgepropt met rotjes en pijlen. Anders hou je dat toch geen twee maanden vol?
  Mentaliteitsverandering is idd. een proces van jaren. Ik denk ook niet dat ik daar echt veel invloed op zal hebben.

 4. Waar wij wonen is het met name op oudjaarsdag moeilijk te ontkomen aan geknal. Hier schieten ze namelijk echt vanaf ’s morgens tot ’s avonds met carbid en het liefst met zoveel mogelijk melkbussen op een rij. Enfin, je hebt de foto kunnen zien op facebook. Natuurllijk is het irritant als men maanden van te voren al begint met knallen, maar voor mij maakt het dan wel uit of het continu ’s nachts is of dat je af en toe wat geknal hoort. Hoe duurder het vuurwerk wordt, hoe meer mensen over de grens gaan om daar illegaal vuurwerk te kopen en dat kan soms al maanden van te voren. Je houdt het niet tegen of justitie moet meer mankracht inzetten om te controleren en dat zie ik nog niet gebeuren.

 5. Alles=normaal??

  Elke 20Min sterft een dier-soort; Fukushima=erger dan Tjernobiel; wereld-bedreigend, BP-ramp-bay-Mexico heeft warme-golfStroom veranderd; het Eco-systeem is naar de klote; de Economie ook; op straat rijden ze je tenen er af, alles volgens plan der illuminate+Bilderbergers.
  Hier gaan nog steeds de rotjes e.d. Zelfs 2 in brieveBus!
  Joop, ik neem je serieus, anders zou ik niet jouw site volgen, maar eff serieus, dit meen je alleen als het jou goed gaat en je over hoofd ziet wie het klote gaat,…eff op z´n jordanees.
  Genaaid door ziekte Verzekeraars, met lobbie-clubs naar politiek, enz.
  Natuurlijk gun ik je dat het jou goed gaat, maar als we niet MET elkaar op staan…

  Wees bezig met tabak en windMolen, sta ik achter, maar blijf wakker jongen…
  Goed nieuw jaar van Alex.

 6. @Monique:
  Hier in de wijk was het gelukkig niet echt constant, maar hier vlak in de buurt werd er op twee plekken bijna elke avond in een uurtje zoveel afgeknald dat je letterlijk geen seconde rust had!

  @Alex:
  De afgelopen tijd hobbelden we van de ene feestdag naar de andere. Gelukkig is “alles” dan nu weer normaal.
  Het is voor mij geen doen om alle facetten van het wereldgebeuren te belichten; ik richt me dan ook m.n. op Nederland en de rest van Europa. Ook zaken als uitstervende diersoorten staan helaas niet boven aan de lijst. Dat zal ik per ongeluk eens meenemen in een log die toevallig over flora en fauna gaat.
  Deze log lijkt trouwens over vuurwerk te gaan, maar in werkelijkheid gaat het meer over de verhuftering van de samenleving. De laatste jaren komen er nl. alleen maar regeltjes bij, maar het lijkt allemaal averechts te werken!

 7. De laatste keer dat ik aan vuurwerk deed was nog in de tijd van de LP’s ( langspeelplaat van vinyl voor de iets jongere van dagen ).Grote speaker op het balcon en knallen maar.Vond ik leuk. :mrgreen:
  Die had ik nog eens gekocht om de hond te laten wennen. De hond vond het wel best op oudejaarsnacht, alleen de buren vonden het wat minder na een half uurtje draaien.

 8. @Rice:
  Ik kocht mijn laatste vuurwerkpakketje zo ongeveer op de grens van de LP en de CD. Dat plaats ik rond 1987.
  Begrijp ik uit jouw verhaal dat je een LP had met vuurwerkgeluiden???

 9. Klopt. staat er idd niet helemaal duidelijk. Was een LP met verschillende geluiden die je kon gebruiken om b.v radiojingels te maken voor je 3 meter radiostationetje..Waren erg hip in die tijd.

 10. @Rice:
  Ach ja, etherpiraten… Bestaan ze nog? Of zijn ze inmidels allemaal verhuisd naar internet met hun zelfgebrouwde jingles?

 11. Volgens mij zijn ze er nog wel.Maar goed ,toen had je de piraat waar je verzoekjes mocht doen en tegenwoordig een website waar je mag reageren.

  Eigenlijk ben je een moderne digipiraat admin. 😆

  Wil ik hierbij dan nog ff snel de groetjes doen aan Trees en klaas , Karin en Sjonnie ,Piet en Sjaan en buurvrouw Anita..Kom snel weer een bakkie bij je doen Anit.

  Nou dahaaaaaag.

 12. @Rice:
  Ja, het was allemaal erg kneuterig op die lokale radio: “En ik wou hierbij ook nog de groeten doen aan ome Jaap en tante Mien uut de Anjerstraat!”
  Natuurlijk is een blog in feite ook een uitlaatklep, maar gelukkig is het niveau wel iets hoger, en zijn de reacties inhoudelijk.

 13. Nou, behalve mijn reacties dan soms.

  Maar ik ga mijn leven beteren. 🙂

  Tot het volgende artikel dan maar.

 14. @Rice:
  Nou ja, soms dwaal je weleens wat af van het onderwerp, maar ondanks dat blijf je hier welkom!

  @Sander:
  Dat vuurwerk mag natuurlijk altijd beginnen! Nu Engeland al heeft aangegeven dat de banden met Brussel wat losser moeten, heb ik er alle vertrouwen in dat we spoedig het nodige vuurwerk gaan meemaken!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.