Feest in Huize Geuzenpartij!

Feest in Huize Geuzenpartij!

De afgelopen dagen ben ik zoet geweest met het snijden van de eerste serie tabaksbladeren. Een flinke klus, maar het was de moeite waard! Het smaakt nog steeds wat scherper dan shag uit de winkel, maar ik kom met het fermenteren (schenkstroop en suiker) toch een heel eind in de buurt. Feest!

De volgende serie is over ruim een week aan de beurt. Die ligt nu nog te fermenteren met een smaakje van appelsap en suiker. De rest van de totale opbrengst (incl. de opbrengst van twee planten die door een vriend van mij zijn opgekweekt) hangt hier nog te drogen. Qua smaak kan ik daar dus nog heerlijk mee experimenteren!

En dan was er nog een ander feestje… Als bijna 51-jarige heb ik zo af en toe een baantje, maar zo af en toe ook niet. Regelmatig heb ik dan ook te maken met WW of bijstand. Het zij zo. Als je WW hebt, dan valt de ellende nog wel mee. Je hebt sollicitatieplicht, en dat is het zo ongeveer wel. In de bijstand word je echter al vrij snel gebombardeerd met trainingen, cursussen, trajecten, en wat dies meer zij.

Allemaal weinig zinvol, maar ja, ik hobbel wel mee. Als ze vinden dat ik nog moet leren werken, dan ga ik vrolijk naar één of andere training, presentatie of cursus toe. Ik vind het allemaal best. Zo moest ik begin oktober verschijnen bij een presentatie van PostNL. Er was een nieuw sorteercentrum geopend, en er kon dan ook na afloop worden gesolliciteerd.

Vrolijk deed ik mee, en het was zowaar nog niet eens een heel slecht gesprek! Als ik door de eerste selectie zou komen, dan zou ik worden uitgenodigd voor de officiële opening van het sorteercentrum. Indien niet, dan had ik uiteraard pech. Naderhand heb ik niets meer vernomen…

En zo werd het half november. Er viel een brief van de Sociale Dienst in de bus: ik zou in een nieuw traject worden geplaatst. Best hoor. Nietsvermoedend toog ik er gisterochtend heen, maar ik viel al snel van mijn stoel! Ik werd nl. door deze vriendelijke meneer vakkundig recht in mijn gezicht beschuldigd van werkweigering omdat PostNL me had afgewezen. En de reden? Tsja, tijdens het aanmelden voor een sollicitatiegesprek is er door iemand genoteerd dat ik ‘moest’ solliciteren. (???)

Totaal verbouwereerd, hoofdschuddend en schouderophalend heb ik gisterochtend bij de Sociale Dienst helaas niet veel meer kunnen uitbrengen dan ‘prettige kerstdagen’ omdat ik gewoon niet wist wat ik nog moest zeggen!

Nu word ik in een traject geplaatst voor werkschuw tuig. Nou ja, ik laat het hier wel weer weten hoe dit ‘feestje’ gaat aflopen.

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

20 thoughts on “Feest in Huize Geuzenpartij!

 1. Ga je het fermenteren nog een keer kort en duidelijk uitleggen? Het is mij nog steeds onduidelijk.

  Over je 2e feestje…best wel tragisch. Nederland barst van de projecten en trajecten, die zijn er vooral om het project/traject in stand te houden. Ik heb het niet op die hippe vrolijke medewerkers met hun verschrikkelijke taaltje.

 2. @Gerooide:
  Het staat idd. verspreid over div. logjes, dus daarom hieronder de belangrijkste stappen:

  – Los wat suiker en wat smaakmaker (in dit geval schenkstroop) op in een pannetje water.
  – Giet dit in een (plastic) bak, leg de bladeren erin, en laat dit ong. 3 dagen staan.
  – Vis de bladeren eruit, en stapel ze op.
  – Neem bijv. een deegroller om het overtollige vocht er tussenuit te persen.
  – Schuif de bladeren in een plastic zak, wrijf de lucht eruit, en knoop ‘m dicht.
  – Leg dit geheel tussen bijv. een metalen dienblad en een zwaar boek een maand lang op de cv.

  Dat is het ongeveer.

  Dat 2e feestje vloeit idd. voort uit het feit dat ik hele trossen ambtenaren aan het werk houd. Men doet er dan ook alles aan om dit zo te houden!

 3. 2 van mijn tabaksplanten staan nog op het balkon, de derde heb ik binnengehaald. Ze zijn allemaal zo’n 35 centimeter hoog. Het wordt niets meer ben ik bang maar ik kan nu mooi even zien hoe sterk ze zijn 😉

  Over het tweede punt: ik denk dat je beter een verweer kunt indienen. Die meneer verwoordt wat er in je dossier staat en dat zou je in de toekomst in (verder) problemen kunnen brengen.

 4. @E. Eliveld:
  Die zijn dus van je 2e zaai, iets te laat in het seizoen. Dan is het nog geen slechte score! Je hebt wsch dan ook bladeren van minstens 25 cm. Met de eerste nachtvorst gaan de planten kapot, dus dat zal niet lang meer duren. In maart kan het feest weer opnieuw beginnen.

  Ja, en dan het 2e feest… Ik heb die man al een mailtje verstuurd met het vriendelijke doch dringende verzoek om alle aantijgingen per omgaande in te trekken. Hij komt daar morgen (ma 26-11) telefonisch op terug. Lukt dat dus niet, dan gaat er natuurlijk een verweerschrift de deur uit. Ook hoef ik niet mee te werken aan projecten die mijn reputatie kunnen schaden.

 5. Dank voor de kort en bondige uitleg,Joop. Ik ga in januari zaden bestellen. Ik heb nog een flink stuk volkstuin over en ga er een stuk of 20 kweken. Het soort dat ik ga kweken kan tot wel 3 meter hoog worden…zie je het voor je 😆

 6. Ik heb inderdaad bladeren van 25 cm. Ik neem aan dat hier niks van te brouwen is… jammer dat ik niet rook. Ik ben namelijk echt reuze benieuwd hoe het zou smaken.
  Ik heb noodgedwongen twee plantebakken buiten moeten laten staan. Ik kan niet alles naar binnen slepen. Zou wel willen… maar ja. Vrouwlief hé? 😉

  Ik ben trouwens benieuwd wat de plant die binnen staat gaat doen. Legt ie uiteindelijk ook het loodje of kan ik em overhouden? T’zal me benieuwen.

  Enn gerooide, 3 meter hoog… 😯 Man je mag wel oppassen. Straks vallen ze bij je binnen wegens accijns ontduiking! 😆

 7. Meneer Kakasina werkt wel dankzij onze belastingcenten. Laat hem maar eens echt werk voor jou zoeken Joop, of een cursus waar je echt iets aan hebt. Bij PostNL heb ik ook gesolliciteerd, twee jaar geleden. Ik zou op een lijst geplaatst worden en zodra ze iets hadden zou ik iets horen…nou, niet dus. Het woord “moest” is toch juist? Je hebt toch sollicitatieplicht, dus je moet toch? Je weet hoe ik ervoor sta, ik probeer meer uren te krijgen om van de soos af te komen. Nu word ik binnnenkort opgeroepen om verplicht deel te nemen aan een info-bijeenkomst. Info over hoe kan ik solliciteren, waar kan ik op solliciteren etc. Mijn cv ziet er goed uit, er is gewoon geen werk. Martin heeft een voortreffelijke cv, maar gewoon te oud, hij komt niet aan het werk. Notabene heeft Martin 4 CV’s gemaakt: voor als het niet te uitgebreid mag, voor als het bezwaarlijk is dat hij meerdere banen heeft gehad etc. Er is gewoon geen werk en als je wel een baan krijgt heb je bijna een lot uit de loterij. Joop, het wordt nog veel erger…Bovendien, jij weigert niet, de werkgever weigert….

 8. @Gerooide:
  Die soort van Azarius ziet er met z’n roze bloempjes verrassend bekend uit, maar het zal wel een andere variant zijn. 3 meter lijkt me overigens wel erg hoog, maar ja, het zou kunnen.

  @E. Eliveld:
  Kleinere bladeren verkleuren wat moeilijker. Ik heb ale het kleinere spul losjes in een kartonnen doos gelegd, en die naast de CV-ketel gezet. Ik zie wel of dit lukt.
  Binnen zou de plant het misschien nog wel een tijdje uithouden. Ik kan daar ook niks zinnigs over zeggen, maar ik hoor jouw bevindingen wel.

  @Monique:
  Precies. Meneer Kakisina dankt zijn baan aan het feit dat er werkoosheid bestaat. Hij probeert -het is crisis- zoveel mogelijk te korten, maar bij mij was hij toch aan het verkeerde adres. Vanmiddag had ik hem aan de lijn, en hij moest zowaar al wat inbinden. Morgen (27-11) hoor ik meer van hem.
  Vroeg of laat zal hij dan ook moeten toegeven dat ‘moeten solliciteren’ idd. nog niet eens onwaar is, en dat ‘moeten’ niet gelijkstaat aan ‘werkweigeren’.
  Jij, Martin en ik hebben ongetwijfeld veel werkervaring en diploma’s, maar zijn domweg te oud. Het zij zo. Niets aan te doen. Ook ik heb niet meer de illusie dat ik ooit nog een baan zal vinden! Dit land is naar de klote!

 9. Zo te zien nog steeds lol en profijt van je planten. Dat solliciteren en zogenaamde weigeringen zijn vaalk echt te gek voor woorden. Zit zelf trouwens in een conflict met werkgever en dat feestje duurt al drie maanden maar zit wel thuis. Werkgevers schijnen te mogen liegen ook al is het tegendeel zwart op wit bewezen 🙂
  Off topic, heb je blogs over de ijsbaan nog gelezen, mooi staaltje van samen sterk staan en solidariteit onder de bevolking , deed mijn oude actiehart goed 🙂

 10. @Leidse Glibber:

  Ja, de tabak van dit jaar is net iets beter dan die van vorig jaar! Dat andere ‘feestje’ is minder geslaagd, en ik lees nu dat jij een vergelijkbaar’ feestje’ hebt. Werkgevers en ook de Sociale Dienst hebben macht, en mogen daarom kennelijk liegen. Ik laat me echter niet wegzetten als werkweigeraar, en laat me ook niet als dusdanig behandelen.
  Jij hebt hopelijk een rechtsbijstandsverzekering. Ik niet, en moet het dan ook hebben van gratis rechtshulp.

  PS: Is die melding over de ijsbaan wel voor mij bestemd???

 11. Eén van mijn planten heeft van de week een tros aangemaakt en hieruit komt nu het begin van een bloem.

  Als ie uitgebloeid is gaan zijn bladeren eraf!

 12. @E. Eliveld:
  Da’s goed nieuws! Dan kun je idd nu of over een paar weken oogsten en laten drogen.
  Hou me op de hoogte. Alvast bedankt.

 13. Joop,
  je moet wat regelen zodat er ook commentaar op de muziekkeuze kan worden gegeven.. Man, Steely Dan – Midnight Cruiser… ik was een kleine Eli, een hele kleine, toen ik deze muziek voor het eerst hoorde. Jaren was dit gewoon maar nu snak ik er weer naar!

 14. @E. Eliveld:
  De video wisselt regelmatig, dus daarmee zou commentaar ook direct verdwijnen. Ooit heb ik al eens gedacht aan een polletje, maar ook dan moet de uitslag verdwijnen als er een nieuwe video wordt geplaatst. Misschien is een aparte pagina voor reacties op de muziekvideo’s iets? Ik denk er nog ff over na.
  En dan de muziek zelf… Muziek van dergelijke klasse wordt simpelweg niet meer gemaakt. 🙁

 15. “Muziek van dergelijke klasse wordt simpelweg niet meer gemaakt”

  Als je ook aan verzoeknummers doet; Thin Lizzy : Diddy Levine. Ik heb Phil Lynott altijd zwaar onderschat. Was nooit een fan. tot een paar jaar geleden toen ik nummers, die ik op de een of ander manier was vergeten weer eens hoorde… Dit nummer maakt op de een of ander manier indruk op mij. Ik weet niet waarom misschien omdat hij zong over de krcaht van een vrouw. Toen in die jaren misschien wat ongebruikelijk. Ach ik weet het eigenlijk ook niet. Tis gewoon een goed nummer.

 16. @E. Eliveld:
  TV De Vrijheid is simpelweg bedoeld om mijn favoriete muziek, sketches en wat dies meer zij, te tonen.
  Soms heb ik zomaar een deuntje en/of een paar zinnen uit een nummer in mijn hoofd zitten. Zo werd ik van de week wakker met een stukje tekst dat niet geheel overeen bleek te stemmen met de werkelijkheid, maar dat mocht de pret niet drukken:
  “So won’t you sign up your name, so we can call you respectable, a liberal, an individual radical.”
  Binnenkort gaat Supertramp hier dus online. Je bent immers wat een ander van je maakt? Zo werkt dat hier dus!
  Phil Lynott/Thin Lizzy is natuurlijk vreselijk goed, maar toch ben ik nooit echt de allergrootste fan geworden. Het nummer Diddy Levine ken ik bijv. helemaal niet. Ik zal het dan ook eerst beluisteren, en als de tekst (meestal het belangrijkste aspect) me aanspreekt, dan zal ik je graag een plezier doen.

 17. @E. Eliveld:
  Klopt: ‘The Logical Song’. Ik ben geen grote fan van Supertramp, maar de tekst vind ik bijzonder goed. Je bent immers wat anderen van je maken? ‘School’ is bijv. ook zo’n nummer dat je tot nadenken stemt. In je jeugd leer je dingen die anderen voor je bedenken.

 18. Ik snap niet dat mensen zich zo druk kunnen maken over tabaksplanten, anders dan (begrijpelijke) zoek naar verdoving v/d harde werkelijkheid, dezer ZIEKE samen
  (apart) leving.
  We zetten Maliveld/Museumplein vol tabaksplanten, flessen-port, etc.
  Laten we dan zo, wereld verlossen v/d z.g. volks-vertegenwoordigers, die ons EU ESM e.d. in naaien!
  Laat tabaksplanten, niet jouw brood-en-spelen zijn.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.