Tabaksteelt 2012 – I

Tabaksteelt 2012 – I

Zoals ik in mijn vorige log al aangaf, doen mijn tabaksplanten het op dit moment meer dan uitstekend. De bloemen van de inmiddels ongeveer 1,5 meter hoge planten beginnen uit te komen (foto), en de grootste bladeren zijn al ruim 45 cm lang!

Met mijn allereerste oogst van vorig jaar was ik al best tevreden, maar ik vond wel dat het beter moest kunnen. Vorig jaar had ik nl. slechts één bouwemmer van 20 liter en één forse bloempot. Dat was leuk om mee te beginnen, maar direct na het oogsten van de laatste bladeren in september 2011 heb ik twee extra bouwemmers gekocht, en ben ook meteen begonnen met het verzamelen van voldoende tuinaarde.

Tabaksplanten zijn eenjarig, dus na de oogst kun je ze alleen nog maar uit de emmer trekken of uitgraven, de bloemen laten uitdrogen voor de zaadjes (had ik vorig jaar over het hoofd gezien!), en de wortels uitschudden.

Al schuddend en kloppend kwam er nog best wat zand vrij, maar verdeeld over drie emmers stelde het uit uiteindelijk toch maar weinig voor. Gelukkig wist ik dat er in de achtertuin van mijn ouderlijk huis nog wel een bergje aarde lag. Dat bergje mocht ik afsteken, en heb het in een aantal plastic tassen mee naar huis genomen.

Al met al had ik nu voldoende aarde voor drie bouwemmers, maar nu moest deze ietwat uitgeputte aarde nog een beetje worden opgepept voor de teelt van 2012. Inmiddels had ik al kalkkorrels (voor een lagere zuurgraad) en kunstmest gehaald. Met die kalk had ik geen moeite, maar met die kunstmest wilde ik toch niet al te scheutig zijn. Waren er misschien nog tips omtrent bemesting en grondverrijking te vinden op internet? Ja, die waren er!

Wordt vervolgd

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

6 thoughts on “Tabaksteelt 2012 – I

 1. De prijsverhogingen van de shag en sigaretten gaan jou dus niet echt raken 🙄
  Denk trouwens dat je schrikt als je mijn log van vanavond leest, Marina gaat waarschijnlijk sluiten geknakt door inbraken en rookboetes.

 2. @Leidse Glibber:
  De opbrengst is straks best wel groot in verhouding tot vorig jaar, maar uiteindelijk is het maar een paar pakjes shag op jaarbasis.

  Ik heb je verhaal gelezen, en vind het dan ook ongelooflijk triest dat we in een land leven waar het voor inbrekers beter is geregeld dan voor een hardwerkende uitbaatster van een café!
  Jammer dat ik het land niet heb kunnen mobiliseren… 🙁

  @Jos:
  Kort maar krachtig! Het is idd. allemaal zwaar kl*te voor Marina van Ons Cafeetje in Leiden!

  @E. Eliveld:
  Een deel van het DNA van de tabaksplant lijkt als volgt te zijn geprogrammeerd:

  Als de plant minimaal 1 meter hoog is en het is eind juli dan mogen er bloemen worden gevormd.

  Over 7 maanden kun je weer in de herkansing!

 3. @Leidse Glibber:
  Het is idd. erg triest. Ik heb het interview van Sleutelstad.nl met Marina ook op mijn FB gezet. Meer kan ik helaas niet doen… 🙁

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.