Stand van zaken

Stand van zaken

De laatste tijd gebeurt er hier niet zo gek veel meer. Ik voel me echter wel geroepen om zo af en toe een teken van leven te geven.

Mijn tabaksplanten (foto) hebben inmiddels de smaak te pakken. Door de veel te koude lente en (tot op heden) dito zomer zat er aanvankelijk nauwelijks enige groei in, maar toch is het de laatste paar weken ineens erg hard gegaan. De grootste bladeren zijn nu al zo’n 40 cm lang, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het alsnog helemaal goed gaat komen met de teelt van dit jaar!

Het werk aan de windmolen ligt momenteel stil. Het blijkt nl. niet zo eenvoudig te zijn om een elektromotor te vinden die voldoende spanning levert op een relatief laag toerental. Ik blijf dan ook (op internet en in de echte wereld) op zoek naar een handige hobbyist die mij precies de juiste motor kan leveren.

Op dit moment heb ik ook weer voor de zoveelste keer in mijn leven recht op bijstand. Ik ben inmiddels 50, en heb ooit een vak geleerd dat niet meer bestaat. Je snapt het dus wel… Nu betreft het hier een zaakje tussen de gemeente en de schrijver dezes, en dat zaakje loopt in feite al sinds eind oktober 2011. Ik wacht eerst de zoveelste beslissing af, maar daarna heb ik vast wel voldoende stof om hier een 10-delige serie te publiceren.

En dan vraag ik me ten slotte af of ik me misschien zou kunnen aansluiten bij een club voor pianolakhaters*. Vorig jaar kocht ik nl. een Sony Bravia voor nog geen 400 euri. Prima ding, maar van die pianolak was ik wat minder gecharmeerd. Ik zag er verdikkie de halve kamer ondersteboven in weerspiegeld! Bovendien is die zooi ook nog eens zo krasgevoelig als de pest. Bij bepaalde lichtval zag ik honderden krassen in alle kleuren van de regenboog! Tja, en toen zat er nog maar één ding op: wegschuren die hap! Ik zal er binnenkort nog wat autopoets tegenaan gooien, en dan hoop ik straks een beschaafde matzwarte rand over te houden.

Ik meld me hier absoluut weer als ik nieuws heb over de tabak, de windmolen, de inkomsten, de Sony Bravia, of wat dan ook!

*) Pianolak is de glanzende lak waarmee de rand van de meeste flatscreen tv’s wordt afgewerkt.

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

12 gedachten over “Stand van zaken

 1. @E. Eliveld:
  Nog maar een maand geleden had ik drie plantjes van 2 cm hoog met blaadjes van gemiddeld 4 cm. Ondanks dat heb ik ze toch maar overgepoot in bouwemmers, en heb ze op het balkon gezet. Daarna is het -met heel veel water- dus ineens hard gegaan!

 2. De ellende bij mij is gewoon het weer. Normaal gesproken genoeg zon maar dit jaar te weinig en ook veel te nat. S`nachts is het vaak ronduit koud! De vorige zaai heb ik hierdoor verspeeld, ik ben nu met de tweede zaai bezig. Hopelijk wordt het weer beter want er hoeft maar een beetje zon te staan en het klimaat op mijn balkon wijzigt meteen naar behagelijk.

 3. Planten zien er netjes uit, Joop. Heb je al een gaatjes onder in de emmers gemaakt?
  Het weer is niet best maar groen spul doet het altijd wel goed, vruchtdragers doen met momenteel wat minder.

 4. @E. Eliveld:
  Nog niet zo gek lang geleden haalde ik ’s avonds de plantjes nog binnen i.v.m. de nachtelijke temperaturen. Ik kon toen de emmers nog gewoon aan het hengsel oppakken. Het is niet meer voor te stellen…
  Succes met je tweede zaai. Met wat zonneschijn, afgewisseld met een regenbui, moet het volgens mij alsnog gaan lukken! Hopelijk zie ik je foto’s wel op je weblog!

  @Gerooide:
  Bedankt! Je schreef al eens eerder dat tabaksplanten goeie groeiers zijn, en dat klopt dus helemaal! Er zitten drie gaatjes in elke emmer voor de afwatering.

 5. Is zo’n motor van een oude platenspeler niks ?

  Die kun je op 45 en 78 toeren laten draaien. :mrgreen: 😀

  Een fietsdynamo gaat het zeker doen.

 6. @Rice:
  Grapje of niet, maar een motor van een platenspeler levert wel veel volts, maar onvoldoende vermogen (Watt).
  Een fietsdynamo werkt geheid, maar ja, dan heb je 6 volt en 3 watt. Onvoldoende om een accu van 12 volt op te laden.
  De zoektocht gaat dus door…

 7. Het enige wat ik met de natte vinger kan bedenken is een autodynamo met spanningsregelaar en een beetje experimenteren met poulieverhoudingen voor het juiste toerental.Geloof dat een wisselstroomaltenator bij laag toeren wel veel oplevert.Las je een stalen molen in elkaar met flink wat schoepen die niet meer te houden is als die eenmaal gaat, zoals je ze wel in oude prairiefilms ziet en branden met die 💡
  Die plastic minimolens die in de handel zijn,zijn verrekte duur en hebben weinig rendement.

 8. @Rice:
  Een autodynamo kan volgens mij best wel gebruikt worden, maar dan heb je wel weer een startmotor nodig om de dynamo op toeren te krijgen. Zonder toeren immers geen magnetisch veld!? Vandaar dat je beter kunt werken met een motor / dynamo met vaste magneten.
  Laatst ving ik wel iets op over een ruitenwissermotor. Daar hoop ik binnenkort iets meer over te horen.

 9. Admin,volgens mij is een startmotor om de motor aan de praat te krijgen die dan weer de dynamo aandrijft.Je windmolen is dan toch de startmoter ? Zo,n ruitenwissermotor is ook niet zo heel groot om flink wat stroom te maken en brand zo door bij een beetje wind.

  Kun je beter zo,n afzuigventilator van een horecainstallatie nemen van een kuub of 1000 ,een beetje verbouwen en in de wind hangen.

 10. @Rice:
  Ja, het woord ‘startmotor’ is misschien niet helemaal juist, maar je snapt ‘m wel… Een autodynamo (zonder vaste magneet) moet stroom krijgen en moet op toeren worden gebracht en gehouden. De wind is helaas geen constante factor, dus telkens als de windmolen dreigt stil te vallen heb je weer een beetje stroom nodig om het zaakje weer op gang te brengen.

  Een ruitenwissermotor lijkt ook mij te licht, maar ik wacht nog op specificaties. Misschien wordt er gedoeld op een motor van 24V (voor vrachtwagens) en 10A?

  Tsja, en een afzuig voor de horeca kun je na invoering van het rookverbod wsch. wel ergens gratis afhalen, maar zoiets is m.i. toch echt te heftig.

 11. Zo,n schoepenventilator draat wel als een tierelier met een beetje wind.Windvaantje er aan knutselen.Samen met een dikke ruitenwissermotor..

  Moet lukken…

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.