Waarom het nooit wat wordt in Nederland – XI

Waarom het nooit wat wordt in Nederland – XI

Hoe nu verder?

Diep in mijn hart zou ik nog steeds willen meewerken aan massale protesten, maar ik zie het er helaas niet meer van komen. Vandaar dat ik steeds meer ben gaan nadenken over het creëren van eigen vrijheid en onafhankelijkheid.

Eigen tabak was de eerste stap, en een beetje eigen stroom wordt de volgende stap. Daarna zou ik kunnen gaan denken aan eigen bier, aan het opvangen van regenwater en meer van dat soort kleine dingen waardoor ik me steeds meer kan losweken van het systeem.

Ook denk ik inmiddels heel stilletjes na over het kopen van een klein lapje grond (iets minder dan een are is al voldoende) waarop ik een huisje kan neerpoten dat voor permanente bewoning geschikt is.

Ik moet het dan natuurlijk wel hebben van een stukje overgebleven grond ergens buiten de Randstad waar geen projectontwikkelaar iets in ziet. Ongetwijfeld gelden er voor alle stukjes grond weer andere regeltjes (en prijzen), maar er lijkt toch zo hier en daar veel mogelijk te zijn met weinig vergunningen zolang het huisje maar niet hoger wordt dan 3 meter.

Op het dak van dat huisje zouden dan een paar zonnepanelen kunnen komen, en rondom het huisje is er genoeg ruimte voor o.a. een tabaksveldje, een windmolen, een moestuintje en een schuurtje. Op een dergelijke manier hoeft de rest van mijn leven niet veel meer te kosten!

En om het verhaaltje af te maken, kan ik op mijn eigen lapje grond symbolisch een vrijstaat uitroepen. Natuurlijk zal die vrijstaat net zo’n grote klucht zijn als Eurostaete, maar daar durf ik dan ook gewoon voor uit te komen! Op het tuinhek zou ik drie borden kunnen bevestigen: ‘Einde EU’, ‘Einde Nederland’ en ‘Vrijstaat Geuzenland’. Wie weet? Misschien pikt de pers het wel op, en gaat het balletje alsnog rollen???

EINDE

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

22 gedachten over “Waarom het nooit wat wordt in Nederland – XI

 1. “Ook denk ik inmiddels heel stilletjes na over het kopen van een klein lapje grond (iets minder dan een are is al voldoende) waarop ik een huisje kan neerpoten dat voor permanente bewoning geschikt is”

  WAT???? Dat is MIJN idee Joop! 😉

  Als je een leuk stukkie ziet neem dan een optie op die tweede are. Die is dan voor mij. En wees gerust, je hoeft dan echt niet iedere avond met mij rond het kampvuur te zitten… Ieder het zijn/hare.

  Ave et vale

 2. Pas maar op als gezonde mensen zich gaan afzonderen komt de regering er een hek
  om heen zetten en ben je staats-orgaan donor.
  Doen ze in China ook al. Let maar eens op die medische spoed koffers” made in China”

 3. maar er lijkt toch zo hier en daar veel mogelijk te zijn met weinig vergunningen zolang het huisje maar niet hoger wordt dan 3 meter.

  Vertel eens wat er dan mogelijk is ?

 4. @E. Eliveld:
  Ha! Twee zielen, één gedachte!

  @Gepke de Leef:
  Een hek plaats ik zelf wel! We spreken immers over een (symbolische) grens?

  @Rice:
  Welkom! Voor een bouwsel tot 3 meter hoog zijn er in de regel weinig tot geen vergunningen nodig. Dit zal echter niet overal van toepassing kunnen zijn i.v.m. bestemmingsplan.

 5. weinig tot geen vergunningen nodig.

  Wel veel voorschriften over wat gebouwd mag worden.Een chaletje gaan ze vast niet mee akkoord.Een kaveltje kost al snel 100 euro perM2.

  Had even de hoop dat je iets wist waar ik gewoon een oude portocabine neer kon zetten.Een paar gipsplaatjes,beetje isolatie , huisnummer er op.

  Gaat ‘m niet worden in Nederland.

 6. @Rice:
  Grond zal echt wel een paar tientjes per m2 kosten, maar met 100 euro kom je m.i. dicht in de buurt van de prijs die een projectontwikkelaar vraagt.
  Verder zijn er uiteraard voorschriften die per kavel en per gemeente wisselend zullen zijn.
  Een Portocabin is volgens mij een veredelde bouwkeet, en weet dan ook niet of zo’n ding bedoeld is voor permanente bewoning.
  Je zult ook wel begrijpen dat een kaveltje misschen snel gekocht is, maar ik zal me toch eerst een weg moeten zien te banen door een oerwoud aan regels, voorschriften, bouwbesluiten en bestemmingsplannen. Wordt vervolgd….

 7. Ik herinner mij, een dikke 25 jaar geleden nu?, een TV programma, ik dacht van de VPRO. Waarin aandacht werd gegeven aan ‘alternatieve’ huizenbouw. Niet dat ik nu zo’n langharige hippie alternativeling ben… maar deze aflevering heeft mij altijd gefascineerd en denk vaak aan de mogelijkheid om uit oud/sloop materiaal een eigen ‘ondergronds’ huis te bouwen. Half verscholen tussen de bomen en naast een vijvertje.

  Ik zou dan wel het predikaat langharige hippie accepteren 😆

 8. een veredelde bouwkeet.

  Zo,n pipowagen lijkt me best leuk wonen.Zou er alleen wel een leuke veranda aan willen hebben. 😆

 9. @Rice:
  Natuurlijk kun je zo’n Portocabin omtoveren in een leuk huis plus veranda, maar je begrijpt de insteek: zo’n ding wordt misschien niet geschikt geacht voor permanente bewoning.

 10. @MareJane:
  Welkom!
  Gezellig! We maken er met z’n allen een soort Efteling van met sprookjesachtige huisjes! 😎

 11. Hoezo vergunningen en bestemmingsplannen, indien de grond eigendom is ??

  Alle bestemmingsplannen zijn in strijd met het E.V.R.M. Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

  O.a. – Het zelfbeschikkingsrecht op eigendom(men) !!!!

  Alles wat in een verdrag is verankert staat boven de wet !

  Heb schijt aan de overheid, ze hebben het ook aan jou.

 12. Hoi Joop, eindelijk een teken van leven van mij. Nee, het wordt nooit wat in ons land, niet in Europa en niet in de hele wereld. En het wordt nog erger i.i.g. qua mentaliteit van mensen, het egoisme en de macht van de 1%. Een goed besluit dus om te denken aan jouw eigen vrijheid en onafhankelijkheid. We hebben samen een aantal demonstraties gedaan Joop, met de beste wil overigens, maar we weten beiden als geen ander dat protest voor de pc heldhaftig te schrijven is maar wanneer het erop aan komt, men liever in de luie stoel blijft zitten. Dat begrijp ik deels, deels niet. Fight for your right, daar geloof ik nog altijd in, maar mensen dienen eerst eens te beseffen dat ze zelf eerst eens moeten stoppen met het hokjesdenken en van de vrijheid van een ander af moeten blijven. Anders heeft protesteren en demonstreren geen enkel nut.

  Wij zouden naar Curacao, dat ging niet door. Gelukkig, denk ik achteraf. Dankzij een fraai staaltje machtsmisbruik van plaatselijke overheid werden wij binnen drie maanden gedwongen te verkassen (letterlijk met huis). Dankzij deze dwang (wat we omgezet hebben naar meer vrijheid dan we beiden ooit hebben gehad) wonen we nu in ons mobiele huis op een park, dat dan weer wel, maar aan de rand van een bos met daarachter niets anders dan weiland en beschermd broedgebied. We wonen op een terrein wat bijna buiten het park valt en we dienen rekening te houden met een aantal regels van het park, maar dat valt te verwaarlozen. Het bos is onze achtertuin en daar we met ‘lotgenoten’ hier wonen is er wederzijds begrip en komt niemand aan andermans vrijheid en ruimte. We werken allebei omdat we dat willen en we hebben ons nergens ingeschreven. Wel hebben we een postadres en dat is voldoende. We betalen alle belastingen wat men in een gewoon woonhuis betaald en belasting voor het gebruik van de auto. We mogen hier niet permanent wonen, d.w.z. 3 maanden per jaar moeten we verkassen en dat betekent dat wij gaan ruilen met de buren, haha. Zo simpel is het. Ga eens kijken op de site van de Vereniging Vrij Wonen. Veel juristen/advocaten weten niet goed hoe ze met het ‘vrije wonen’ aan moeten en de wet en regels m.b.t. permanente bewoning is duidelijk maar niet als het gaat om persoonlijke situaties. Wat als men een stukje grond op een recreatiepark heeft gekocht en recht van overgang heeft bijv. Wat als de woning jouw eigendom is en je kan aantonen dat je geen andere woning tot beschikking hebt of kan hebben? Etc. etc. Het loont de moeite om je daarin te verdiepen.

  Wij huurden ons chalet, maar onze huurbaas heeft er genoeg van en we hebben het tijdelijk in huurkoop en volgend jaar is het ons eigen huis. Onze huurbaas begrijpt wat het begrip vrijheid inhoudt en daarom wonen we prettig, mogen we doen wat we willen. Tabaksplanten e.d. kunnen hier dus in volle vrijheid groeien, niemand die het merkt, niemand die het ene moer interesseert.

  Joop, je hebt nu mijn mailadres. Mail maar, we nodigen je uit om naar ons toe te komen, dan kun je met eigen ogen zien hoe we wonen.

  Facebook doe ik niet meer aan. Ook heb ik geen website o.d. meer. Mensen die in opstand willen komen tegen overheid/regering/de 1%, dienen elkaar te ontmoeten zonder enig tussenkomst van internet anders wordt het niets.

  Groeten, eveneens van mijn wederhelft en we hopen je binnenkort weer te zien.

 13. Mr. Dr. Cicero zegt het goed: heb schijt aan de overheid, ze hebben het ook aan jou. Maar, dat schijt aan de overheid dien je dus niet te laten merken door dat te tonen zoals velen dat doen: grote mond, overal tegenin gaan tegen beter weten in. Ken de wet, de regels en pak ze daarmee terug. Omzeil de regels en gebruik diezelfde regels om jouw vrijheid te nemen waar je recht op hebt. Zonder aan de vrijheid van een ander te komen uiteraard. Word bewust (het klinkt zalverig maar het werkt echt zo) van eigen vrijheid en besef wat vrijheid precies is. Het zit in je eigen hoofd mensen, daar zit de vrijheid. Loslaten en jezelf zijn, wat wil je en wat pik je niet wat een ander jou aan doet of opdringt. Echt vrij zullen we nooit zijn want dan zouden we moeten gaan leven als holbewoners (ons van alles ontdoen wat we bezitten en leven van wat de aarde ons biedt) en dan nog, dan zijn we afhankelijk van de natuur.

 14. @Monique:
  Leuk weer eens wat van je te vernemen! En ik dus maar denken dat je bruin ligt te bakken op Curaçao… Ik hoop z.s.m. eens bij je te komen kijken. Tot ziens!

 15. Een kleine 2 uur reizen met de trein en een klein stukje met de bus 🙂 De rest per mail graag.

  Curacao? Mooi eiland maar weet je wel hoe klein het is daar? Nee, zelfs met een goede baan daar is het niets om er permanent te wonen. Tenminste, zo denken wij erover. Vakantie okee…

  Je bent van harte welkom, Joop. Leuk om elkaar ook weer eens te zien en te spreken.
  Groet

 16. @Monique:
  Ik vond het erg leuk om jullie weer eens te spreken. Tot een volgende keer. Dan praten we verder!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.