Het jaar van de windmolen – III

Het jaar van de windmolen – III

De pokkekou is voorlopig voorbij, dus ik durfde de balkondeur weer te openen om de nieuwe rotor eens te testen. Het waaide vanmiddag af en toe een heel klein beetje, dus ik verwachtte eigenlijk slechts een schommelende rotor te zien, maar dat viel reuze mee. Ook met een klein zuchtje wind komt het ding al op gang!

Natuurlijk hoef ik er niet op te rekenen dat de molen al stroom zal gaan opwekken bij grofweg één omwenteling per seconde, maar het is toch wel een beter gezicht dan de oude tweebladige rotor die soms echt wel wilde, maar het net niet voor elkaar kreeg om een slag te maken.

De rotor is gemaakt volgens het principe van YourGreenDream.com, maar dan wel met een aanpassing zoals beschreven in deel I. Het over de lengte doorzagen van een stuk PVC-pijp gaat soms wat onhandig omdat je te weinig houvast hebt, maar uiteindelijk is een dergelijke rotor toch nog eenvoudiger te maken dan de tweebladige rotor van o.a. triplex en glaslatten.

Een andere verbetering is de as waar de kap op draait. De verfroller met stukje draadeind is nu vervangen door een stalen tafelpoot. Over die tafelpoot (3 cm diam.) moest ik wel een koppelstukje van een afvoer schuiven om aan de dikte te komen van de binnendiameter van de mast, maar dat is bijzaak. Een foto van dit detail volgt nog.

Nu is het slechts wachten op wat meer wind, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het geheel nu goed genoeg is om eens te gaan denken aan een generator of elektromotor die als dusdanig dienst kan doen. Binnenkort ga ik op onderzoek uit. Laat ik dan maar eens beginnen bij een zaakje dat onderdelen voor stofzuigers en wasmachines verkoopt.

Wordt vervolgd

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

11 gedachten over “Het jaar van de windmolen – III

 1. Hey jonge taaie,

  Je bent leuk bezig! EcoDorp in het klein…
  Cuba-film heeft je wellicht bemoedigd?

  Al houd ik niet v roken, ben wel vrijdenker (dus mag hier) wel v/e mens, en ik volg je pirementen! Ik zou b.v. mijn eigen wijn willen maken, tevens is spaceCake oid… Wie weet recept?
  Kies hoger dan een 24V Moter, heb je reserve, kan je tzt. omvormen naar 220V-50Hz.

  Bij mij mag je smoken, als ik maar mijn Portje heb.
  Kom het gerust is terug halen. (was gezellig pas!)
  Mijn bel is stuk, dus klop ff huisk-raam.
  Je hebt al een as snap ik! (v/d windMolen)
  Als je al mailde: ben allang niet geweest op box…

  Ik zoek naar de uitvindingen van Nikola Tesla.
  Heb jij wel is gehoord v NulPunt-Energie?

  Kwam er nou maar eens is EcoDorp… en lachen moet blijven!!

  Korte filmpjes van Mr. Bean zijn altijd om te lachen. Hier een link:

  http://youtu.be/pRZqRjxkHpk

  LOL: Verloskundige mag over busbaan. Dat zal wel bevallen.
  greetz Alex

  Wind is trouwens indirecte ZonneEnergie.

 2. er zijn zb wat code problems in deze combi??

  Edit door Admin: Alles lijkt hier goed te werken. Ik heb overigens één van je links gerepareerd. Ze werken nu allebei.

  Edit 2 door Admin d.d. 11-02-2012: Links zijn verwijderd en er is een link naar Mr Bean op de judomat voor in de plaats gekomen.

 3. @Alex:

  Hee, ouwe reus! 🙄

  De film over Cuba en Peak oil was niet zozeer de aanleiding; het was de dynamo die ik terugvond tijdens het klussen. Tevens is er een wens ontstaan om zoveel mogelijk onafhankelijk te worden middels eigen tabak, eigen stroom en meer van dat soort zaken.

  Een vriend van me belde me gisteren nog op met de mededeling dat-ie zojuist iets had gezien over bierbrouwen. Hij vond dat ook echt wat voor mij. Zit wat in!

  Eigen wijn en spacecake moet ook zondermeer haalbaar zijn. Ik wed dat er meer dan voldoende over te vinden is op internet. Ik zie het er dan ook wel van komen dat jij je eigen ecodorp gaat stichten in je tuin. Mijn ecodorp op mijn balkon is overigens slechts 2 x 2 meter!

  De fietswielas kon ik voor een tientje meenemen bij een fietsenmaker in de buurt. Voor dat geld vond ik het niet nodig om bij jou een fietswiel op te halen om dat vervolgens spaak voor spaak af te breken.

  Het is mij bekend dat ik een motor moet hebben van rond de 30 volt om er 12 uit te kunnen krijgen. Het moet al mogelijk zijn om een lampje te laten branden als je een zwiepert aan de as geeft.

  De verhalen over Tesla zijn boeiend, en van nulpuntenergie heb ik ook wel eens gehoord, maar dat zegt me weinig omdat ik helaas geen Einstein ben.

  De links naar Nieuwetijdskinderen en GoudenEra vind ik wat vaag, maar ik zag dat er wel wat leuke video’s op stonden. Eén van je links heb ik gerepareerd, dus ze doen het nu allebei.

  Binnenkort kom ik wel weer bij je aan!

 4. Je hebt gelijk man. Klere-werk: spaak voor spaak.

  Wat mr Bean betreft: ik had copyt uit bronCode v/e site, maar vermoed dat WordPress dit beveiligd hier?
  Bij mijn poging tot HIER embedden, lette ik ff niet op die 2 links er in. Die horen niet bij ons thema idd. Ik had die moeten del, foutje bedankt…
  Bedoeling WAS dus mr Bean SWF Mop hier te plaatsen: LOL… vandaar de link (zb) naar mijn Humor-Page!

  De worsteling hier, met overheden e.d, is om onafhankelijk te worden, te stoppen, denk ik.??
  Je zou is los komen v/d Matrix…. a freeMan on the Land zijn?

  spacecake is meer nieuwsgierigheid, als ik high wordt wil ik God wel is a/d tand voelen: vanwaar het kwaad? Als ie bestaat, wil ik God is spreken.

  Vorig Reply maakte ik technische fouten, omdat ik helaas geen Einstein ben. Your not alone…

  mbt Idealisten: de idealisten van vandaag zijn de realisten v morgen.

  Als je trek hebt, google is op Tesla: mooi man!

  Een maat belde me: dynamoĹ› op je deur en pieeso-kristallen onder je vloer: wekt energie op…
  Wat vind jij?

  het ga je goed
  Alex

 5. @Alex:

  Helaas zijn embed en iframe (voor o.a. Youtube) geen geldige tags voor in je reactie. Ook img werkt bijv. niet. Simpelweg om te voorkomen dat dit blog door spammers wordt volgeplempt met filmpjes, reclame en functioneel naakt.
  Ik zal de links naar GoudenEra en Nieuwetijdskinderen verwijderen en er een link naar Mr Bean op de judomat voor in de plaats zetten.

  De vraag waar het kwaad vandaan kwam is minstens even oud als het kwaad zelf. Leg eens diverse scheppingsverhalen naast elkaar, en al snel zie je de overeenkomsten: alles ging goed totdat die ene soort kwam die moest kunnen omgaan met goed en kwaad… Kijk ook eens naar films als WestWorld, Jurassic Park en Weird Sceince. Experimenten met leven (al dan niet kunstmatig) kunnen nou eenmaal -ahum- levensgevaarlijk zijn!

  Iedere vorm van beweging kan idd worden omgezet in energie: voetstappen, het openen van een deur, doortrekken, en vul maar aan. Ik ben echter bang dat dergelijke dingen niet echt rendabel zullen zijn.

 6. @E. Eliveld:
  Hoewel er in de volgende stadia nog het e.e.a. kan veranderen, zal ik eerdaags een paar foto’s plaatsen en wat specificaties opgeven.

 7. @G. Deckzeijl:
  Dit heeft natuurlijk niets met windmolens te maken, maar heb de petitie wel ondertekend.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.