Het jaar van de windmolen – II

Het jaar van de windmolen – II

Eindelijk waaide het vandaag een beetje zodat ik een eerste test kon uitvoeren met de windmolen. En ik ben tevreden, want de molen pakte genoeg wind om af en toe lekker op toeren te komen. Ik denk dan ook niet dat ik er straks een vliegende storm voor nodig zal hebben om daadwerkelijk stroom op te kunnen wekken!

De wind rondom het appartementencomplex waar ik woon is nogal wispelturig, en dat werd nu extra duidelijk zichtbaar: de rotor richtte zich tijdens de test van ongeveer een uur herhaaldelijk tussen Z en NW. Dat betekent dat ik een veel groter bereik heb dan ik dacht, want ik ging ervan uit dat ik op mijn balkon alleen iets zou hebben aan wind uit het ZW en W.

Het viel me ook op dat de rotor en de as (fietswiel) vrijwel geruisloos hun werk hebben gedaan. Bij hogere windsnelheden zal het geluid natuurlijk toemenen, maar ik reken er nu al op dat het slechts bij tevreden snorren zal blijven.

Natuurlijk is er altijd wel een minpuntje, maar dat kan ik in dit stadium al meteen proberen te verhelpen:

De kap draait op een stuk draadeind van 6 mm dat in een oude verfroller is gestoken. Dat geheel zit op zijn beurt dan weer in de top van de mast gepropt. Het draait de rotor al in de wind als je bij wijze van spreken een scheet laat, maar ik vind het toch een beetje gammel. Ik heb nu een draadeind van 8 mm gekocht. Dat ziet er een heel stuk steviger uit, maar nu moet ik iets zien te maken waar dat draadeind lekker in kan draaien.

Wordt vervolgd

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

4 gedachten over “Het jaar van de windmolen – II

 1. @ E. Eliveld:
  Klopt! Ik werk nu met een as van een fietswiel om te kijken of de rotor lekker draait, en of de mast en de tuidraden stevig genoeg zijn. Daarna ga ik pas verder met een dynamo.
  Alle details komen aan bod, en er zullen ongetwijfeld nog meer (detail)foto’s en beschrijvingen volgen.

 2. Mooi gemaakt hoor en zou kicken zijn als je een deel van je eigen stroom kan opwekken.
  Off topic, je moet zeker van de zomer weer eens langskomen en als het mooi weer is gaan we dan de singelroute varen.

 3. @Leidse Glibber:
  Dank! Het is allemaal nog experimenteel, maar het begint ergens op te lijken. De komende tijd hoop ik een driebladige rotor te kunnen testen. Hopelijk komt die wat makkelijker op gang dan het huidige exemplaar. Meer info volgt uiteraard z.s.m.

  Off Topic: Het lijkt me erg leuk om eens langs de Leidse singels te varen. We spreken wel wat af!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.