Foto’s van de demonstratie op de Dam

Foto’s van de demonstratie op de Dam


Foto 1: Rookgordijn (met spandoek) naast Joop (ik dus) van Actiefront! (met vlag van Nedermarken). De mannen op de voorgrond zijn beslist geen relschoppers, maar zijn helaas wel symathisanten van Vlaams Blok (Belang. Met de club van Filip de Winter heb ik niets te maken!
De foto komt van Blikopnieuws.nl die de nieuwsfeiten omdraaide door te beweren dat het protest was georganiseerd door AFA-A (Antifascistische Actie-Amsterdam), en dat zij kwamen protesteren tegen zgn. rechts-extremistische sites. Dit zou dan moeten inhouden dat Nekklachten (de initiator), Rookgordijn en Actiefront! onder deze noemer zouden moeten vallen???

Foto 2: Deze foto is verschenen op Indymedia.nl. Jammer dat we daar worden neergezet als fascisten. Wij stonden op de Dam om de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting te verdedigen, en om steun te betuigen aan Denemarken. Het staat een ieder vrij om in de wetten van Mohammed te geloven, maar dring ze niet op aan mensen die een ander geloof aanhangen en een andere cultuur hebben! Ik wil hier ook geen sharia, want dan heeft niemand meer vrijheid van meningsuiting, en vrouwen hebben dan helemaal geen rechten meer!
Indymedia.nl heb ik altijd gezien als een uitstekende site met interessant actienieuws. Zo kwam ik via Indymedia in contact met de organisator van de Pleuroparade (zomer 2004), en ook tijdens het kappen van het Schinveldse bos ben ik regelmatig op bezoek geweest voor nieuws omtrent de acties. Jammer dat nu moet blijken dat zij (kennelijk) maar één mening dulden, en een verschil van opvatting niet kunnen verkroppen. Dat vind ik erg jammer!

Foto 3 en 4: Deze foto’s zijn gemaakt door Rookgordijn. Meer foto’s zijn daar dus te vinden.

UPDATE 1 – 26-02-06 – 17:45:
Lees ook de verslagen van Rookgordijn en Befana. Zeer binnenkort komt er ook een extra fotopagina met wat meer informatie.

UPDATE 2 – 26-02-06 – 21:10:
Fotopagina 2 is gereed.

UPDATE 3 – 27-02-06 – 00:40:
Lees ook het verslag van de initiator Michiel Mans van Nekklachten.

UPDATE 4 – 27-02-06 – 13:50:
Eerlijke verlaggeving bestaat ook nog! Dank aan Vrije Volk voor de toezending van het bericht. Lees wat Het Parool te melden heeft over de actie van zaterdag:

UPDATE 5 – 27-02-06 – 23:10:
Misschien heb ik vanmiddag iets te vroeg gejuicht. Direct na ontvangst heb ik het doorgelezen en online gezet. Rookgordijn maakte mij echter o.a. attent op de laatste alinea. Het is vooralsnog de vraag of dhr. Mans werkelijk heeft beweerd dat hij achteraf misschien toch een andere datum had moeten kiezen.

AMSTERDAM – Een demonstratie op de Dam, zaterdag, heeft geleid tot enkele relletjes. Betogers gingen met elkaar op de vuist. Eén demonstrant werd aangehouden wegens geweldpleging.

De demonstratie, waar enkele tientallen betogers op af waren gekomen, was een initiatief van de Amsterdammer Michiel Mans.

Hij had via zijn website mensen opgeroepen te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting en als steunbetuiging aan de Denen, die onder vuur liggen na de publicatie van de spotprenten van de profeet Mohammed.

Het protest was een reactie op de demonstratie van twee weken geleden toen op de Dam tegen de prenten werd geageerd.

Dat Mans de demonstratie organiseerde op dezelfde dag dat de Februaristaking plaats had, leidde tot verontwaardiging bij de Antifascistische Actie Amsterdam, die opriep tot een tegenbetoging. Bovendien wilde de actiegroep tegenwicht bieden aan extreem rechts: de oproep van Mans werd op verscheidene extreem-rechtse internetsites overgenomen.

Mans, die zegt tot geen enkele organisatie te behoren, zei bewust voor deze datum te hebben gekozen. ”Als symboliek. Dat was toen de eerste grote demonstratie tegen de jodenvervolging. Dit is een demonstratie tegen de religekte en voor de vrijheid van meningsuiting.”

De linkse activisten bleken zaterdag rond enen in de meerderheid. Een groep sympathisanten van de ‘vaderlandslievende denktank’ PdK werd door hen het plein afgejaagd. Enkelen van deze sympathisanten droegen White-Powersjaaltjes.

Van G. van het platform bleef over, met een spandoek met de tekst ‘PdK steunt de Denen’. In een discussie met de antifascisten werd hem gevraagd waarom hij nou juist op deze dag demonstreerde. ”Waarom niet morgen? Je trapt nu op een heleboel verdriet.”

Op de achtergrond klonk ‘Nazi’s Raus! Nazi’s Raus!’ Van G. had geen duidelijk antwoord.

Verder stonden er een paar betogers met een spandoek met teksten voor de vrijheid van meningsuiting. Twee mannen hielden een vlag op met de tekst: ‘Europe, love it or leave it.’

Mans, die net als de antifascisten het plein iets na twee uur verliet, liet weten dat hij achteraf bezien voor de demonstratie misschien beter een andere datum had kunnen kiezen.

© Het Parool, 27-02-2006

19 gedachten over “Foto’s van de demonstratie op de Dam

 1. Dat ik het nog een keer mocht meemaken, dat ik extreem rechts genoemd word. En dit terwijl je voor een vrijheid van meningsuiting bent ha,ha,ha. Hieruit blijkt maar weer al te goed, hoe links onze pers is.
  Ik heb tegen mijn eerdere verklaring in toch ook maar een logje gemaakt. Dit n.a.v. persbericht in de Telegraaf.

 2. @Befana:
  Ik kom straks je log ff bekijken. Vanavond wil ik nog een fotopagina in elkaar draaien met wat extra nieuws (over de heerlijke spaghetti enzo)!

 3. Ik heb net nog wat meer gelezen over de man op de 1e foto, PdK. Van G. heet ie geloof ik, nu ben ik daar niet zo happy mee, daar hij toch wel heel erg rechts is. Gelukkig had hij geen rascistische leuzen op zijn spandoek staan, maar toch!!! De fotoreportage staat al een tijdje op mijn site, doorgelinkt vanaf mijn weblog!

 4. Hoi Joop,
  Dus wij komen straks ook, als familiesite, in het rijtje van nekklachten en rookgordijn? Joh, we hebben in ieder geval onze mening kenbaar gemaakt en daar ging het toch om. Leuk om met je kennis gemaakt te hebben.
  Groetjes van Bert en Wil.

 5. @Monique:
  Je hebt ongetwijfeld ook de website van PdK gelezen. Hoewel het absoluut geen relschoppers zijn, is het toch jammer dat Mans ook dergelijke lieden aantrok. Ik heb je link naar je fotoreportage gezien. Ook mijn fotopagina is bijna klaar.

  @Vrije Volk:
  Goeie tip. Ik ga daar nog wel ff snuffelen en reageren!

  @Bert en Wil:
  Welkom op Actiefront! Ja, helaas is jullie blog nu ook door de pers aangemerkt als rechts-extremistisch. 🙁
  Ik kom snel ff bij jullie kijken. I.i.g. tot de volgende actie!

 6. klote hoe dingen dan door de pers volledig anders kunnen worden neergezet… complimenten voor jullie acties…

 7. @Huub, allen:
  Dank voor je compliment, Huub!
  Ik heb gisteren een mail verstuurd naar info@blikopnieuws.nl met links naar het juiste verhaal bij Rookgordijn, Befana, Actiefront! en natuurlijk Nekklachten zelf. Ik wacht af of er nog een reactie komt!

 8. Ik hoop het voor je, maar ik denk niet dat je er iets van hoort! We hebben gezien hoe media-geil de AFA’s zijn en de media ziet natuurlijk veel liever dan een stel demonstranten die zich correct gedragen!

 9. Ik weet niet of de feiten in het Parool kloppen. Heeft Mans gezegd dat hij beter een andere datum had kunnen kiezen? Dat betwijfel ik eerlijk gezegd, omdat hij toch weloverwogen voor deze datum heeft gekozen met een duidelijke reden. Ook in dit artikel vind ik dat de demonstratie negatief naar buiten is gebracht

 10. @Monique:
  Het verslag van Het Parool klopt i.i.g. een heel stuk beter dan het bericht op Blikopnieuws.nl. Wat Mans zelf na 2 uur tegen Het Parool heeft verklaard is mij natuurlijk niet bekend. Dat hoop ik nog te lezen op Nekklachten.

 11. Hoi Joop,
  Als het nodig is komen we weer. We hebben er beslist geen spijt van dat we zijn gegaan. De tijd is voorbij gevlogen. Dat kwam natuurlijk ook door de gezellige babbels met medeloggers haha. Onze actie heeft zeker weten zin gehad want al was het op de Dam niet zo duidelijk maar inmiddels wel op veel sites. Door alle linken naar onze site krijgen we veel meer bezoekers dan gebruikelijk op onze site. Zo zal het ook wel bij de anderen zijn dus onze aanwezigheid op de Dam heeft zeker zijn nut bewezen. De reacties zijn ook vrijwel allemaal erg positief.
  Groetjes van Bert en Wil.

 12. @Bert:
  Da’s i.i.g. één ding dat zeker is! Ook hier zijn nu een aantal mensen geweest die hier nog niet eerder zijn geweest. Ook wordt er nogal wat heen en weer gelinkt, dus wat dat betreft zit de vaart er wel weer in!
  Tot de volgende keer!

 13. Hey Joop,
  Ik loop gewoon iedereen even af omdat ik een reactie heb gekregen van twee Amerikanen en wel die twee die vooraan staan op de foto die jij rechtsboven hebt geplaatst. Heb Befana gevraagd om te kijken of ik het goed begrepen heb dat zij volledig achter ons stonden.
  Bovenstaande is inmiddels achterhaald want ik kreeg zojuist de bevestiging van Befana dat ik het goed begrepen heb.
  Maar ja, nu weet jij ook dat we steun uit het verre Amerika hebben gekregen en dat zij de volgende keer zo weer overkomen om ons te steunen. Hebben zeker geld genoeg haha.
  Groetjes van Bert en Wil.

 14. @Bert en Wil:
  Klopt, dat waren volgens mij 2 gasten uit Boston. Het is mooi dat we door die mensen internationale steun hebben. Amerikanen zijn toch zo gek als een deur, dus die komen wel ff terug als er weer wat te protesteren valt!
  De statistieken van actiefront.nl waren voor 25 feb. historisch laag, maar voor de 26e en 27e waren ze historisch hoog! 😀
  Zo’n actie heeft dus wel degelijk zin! Die engerds van de AFA-A hebben daar toch wel ff ongewild voor gezorgd! 😎
  Groetjes!

 15. Leuk om op te merken dat PdK op eigen titel was, voor de vrijheid van mening en niet voor zelfbenoemdende vrijheidsaktivisten of fortuynistisch geïnspireerde lieden.

  Nog een mooi feit is dat (zoals op fotopagina 2 wel genoemd word) Stormfront helemaal niet aanwezig was, dat kan ook niet, want Stormfront is geen organisatie.

  Men mag zich uiteraard in de materie verdiepen.

 16. Iedereen was op eigen titel aanwezig. Lees de materie van Michiel Mans hierover. Nekklachten is immers geen (protest)organisatie met leden en donateurs.

  Of Stormfront (.org) officieel een organisatie is, is mij onbekend. Ik heb ze echter ‘organistie’ genoemd omdat dat nou eenmaal beter overkomt dan ‘club’ of ‘vereniging’.
  Volgens sommigen waren ze wel aanwezig, en volgens sommigen niet. Het zij zo.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.