De heilige twee graden

De heilige twee graden

Ja ja, Al Gore en z’n maats van het IPCC hebben het voor elkaar: het mag van de geachte dames en heren van de klimaconf in Cancún deze eeuw maximaal 2° C warmer worden. Ieder weldenkend mens snapt natuurlijk dat deze ‘inzet’ wel erg hoog is, maar ja, voor Al Gore en het IPCC was er geen weg meer terug. Het zou nl. gezichtsverlies betekenen als ze nu ineens zouden roepen dat het ook zou kunnen gaan om bijv. 1,5°, 1° of desnoods slechts 0,5°.

Die twee graden waren nl. inmiddels zo ongeveer heilig geworden, want die kwamen uit de computermodellen rollen. En als ik iets hoor over computermodellen, dan weet ik eigenlijk al genoeg. Ook de eerste rook- en meerookdoden kwamen zo’n 20 jaar geleden nl. uit de computer zonder dat er ook maar één overlijdensakte aan te pas kwam! Het heeft er dan ook alle schijn van dat een computer net zolang wordt gevoed met bepaalde beginwaarden totdat het eindresultaat overeenkomt met hetgeen men in het hoofd had!

En zo zitten we nu dus vast aan die heilige twee graden. Daar gaan we met z’n allen nog een hele kluif aan hebben, maar ik vind wel dat we moeten proberen om de aarde in Nederland en de rest van Europa zoveel mogelijk op te warmen. Die telkens maar weer vroeger invallende winters vind ik nl. maar niks!

Mijn bijdrage hierin is helaas marginaal, maar alle kleine beetjes helpen. Hier in huis heb ik nl. twee spaarlampen (volgens mij uit de verrassingsdoos van Super De Boer) in gebruik. Die ga ik vandaag nog vervangen door een paar ouderwetsche peertjes. Ten slotte kan ik nog proberen om zoveel mogelijk donkerbruine broeikasgassen te laten waaien. Meer bruine bonen eten dus… 😛

(Aantal stemmen: 4 | Gemiddeld: 3,00 van 5)
Loading...

4 gedachten over “De heilige twee graden

 1. Bruine bonen met spek, chili con carne, rijst met kip en bruine bonen….je hebt nog even te gaan Joop 😆
  Op dit moment heb ik peertjes en spaarlampen, net hoe het uitkomt en wat ik in huis heb. Spaarlampen zijn bij de action bijna goedkoper dan peertjes, dus ik kijk wat ik in de portemonnee heb. Zelf hou ik er van om te verlichten met kaarsen en olielampen en om eerlijk te zijn denk ik nooit aan het milieu wat dat betreft. De natuur doet wat ze wil en wij hebben ons maar te schikken. Het boeit me voor geen meter wat Al Gore en zijn vriendjes te vertellen hebben.

 2. @Monique:
  Ja, en dat alles met een stevige lading piccalilly! Het komt echt helemaal goed met dat klimaat hier! 🙄
  De spaarlampen die ik nu heb verdwijnen in een la voor het geval dat ik toch eens geen passend peertje heb. Peertjes worden schaars, maar zo af en toe vind ik nog weleens wat. Afgelopen zomer kocht ik nog 6 peertjes voor 5 euro bij de Blokker. Da’s grofweg 83 cent per stuk. Ik ben benieuwd wat een spaarlamp bij Action kost. Mocht dat echt niet of nauwelijks meer zijn dan de genoemde 83 cent, dan ben ik door de bocht.
  En dan koop ik ze niet voor het milieu of het klimaat, maar voor het behoud van mijn portemonnee!

 3. Nadat ik je column gelezen heb, nam ik nog een trekje aan mijn sigaar, blies ik aandachtig de rookwolkjes richting mijn kaarsen en dacht diep na… 2 graden warmer? Hummm, laat ik nu juist gelezen hebben dat het nog nooit zo koud eind november is geweest als dit jaar. De winter is 3 weken eerder begonnen dan normaal en de lente viel dit jaar laat in, om over de verregende, te koude zomermaanden augustus en september nog maar niet te spreken. En hoe zat het ook al weer met Al Gore zelf? Iets over zijn verlichting staat me bij. Hoge energienota’s en zo. Ach, wie het breed heeft… nietwaar. Ondertussen kan ik nergens meer een gewoon sfeerpeertje kopen van een euro en moet ik nu 8 euro voor een lampje neertellen dat ook nog lelijk licht geeft.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.