Een nachtwake voor de vrijheid?

Een nachtwake voor de vrijheid?

Als je mijn eerdere logs over de vrijstaat Eurostaete hebt gelezen, dan zal het je wel duidelijk zijn dat ik me gisteren (23 okt) niet geroepen heb gevoeld om aldaar het oprichtingsfeestje van dat staatje bij te wonen. Een echte vrijstaat zou zich nl. met hand en tand verzetten tegen de EU en de Oranjes. In Eurostaete doet men dat niet, want men heeft zelfs bomenknuffelaarster prinses Irene uitgenodigd voor de oprichting. Ook heeft Eurostaete het voormalige EU-volkslied (‘Ode an die Freude’ van Beethoven) aangenomen, en men vindt het erg jammer dat dat lied uit de Grondwet het Verdrag van Lissabon is geschrapt…

Ook het feestje van de Vrijheidsparade in Den Haag heb ik maar gelaten voor wat het was. Dat had overigens niets te maken met het slechte weer, maar ik had de reiskosten er gewoon niet voor over. Ik blijf het idee van de Vrijheidsparade wel ondersteunen, maar ik moet toch realistisch blijven: tijdens dergelijke acties zijn er bijna meer politiemannen aanwezig dan actievoerders. En wat doen die politiemannen? Die nemen in het kader van de terreurdreiging gewoon alles in beslag dat mogelijk als wapen kan worden gebruikt. En dat terwijl er op Vrijheidsparade.nl nog nooit een oproep is geplaatst om bepaalde personen te lijf te gaan met bezemstelen e.d.!

Nee, dan blijf ik toch meer een voorstander van spontane acties! Gewoon iets op touw zetten zonder toestemming van de burgemeester en bovenal zonder ‘medewerking’ van de politie, want die is toch niet meer je allerbeste vriend!

Goed, het is in een dergelijk geval mogelijk dat er een aantal mensen worden opgepakt. Dat is heel vervelend natuurlijk, maar wat zou de aanklacht eigenlijk kunnen zijn zolang we niemand kwaad doen en zolang we alleen maar roepen om meer vrijheid?

Een leuk initiatief zou bijv. een regelmatig terugkerende nachtwake voor de vrijheid kunnen zijn. Organisatorisch hoeft dat m.i. niet veel voor te stellen. Er is eigenlijk maar één persoon nodig die met de auto een vuurkorf en een stapeltje hout kan komen neerzetten. Iedere deelnemer kan dan zelf een tuinfakkel, een deken en een thermoskan koffie meenemen. Wie voelt hier iets voor?

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Laden...

7 gedachten over “Een nachtwake voor de vrijheid?

 1. @P.E. Middelkamp:
  Ja, als een soort aanhoudend stil protest. De vergelijking met de Dwaze Moeders is dan ook helemaal juist. Als locatie had ik het Malieveld in Den Haag in gedachten, maar bij het standbeeld van de gebroeders De Witt in Dordrecht vind ik ook niet verkeerd.

 2. Juist Joop, met spontane acties kun je meer bereiken. Geen aankondiging, geen toestemming vragen voor iets waar je al recht op hebt. Dit probeer ik al geruime tijd duidelijk te maken. We hebben samen verschillende acties ondersteunt Joop en aan verscheidene meegedaan, maar we hebben beiden kunnen merken dat het geen zoden aan de dijk zet. Kleine ludieke acties, onaangekondigd…de pers merkt het vanzelf en mensen gaan erover praten. Wanneer een actie breed uitgemeten wordt via het internet heeft een ieder er van te voren al een mening over en ik denk dat je meer medestanders krijgt wanneer je eerst iets doet, dan gaan de mensen vragen waarom je datgene doet. En daardoor zet je de mensen aan het denken.

  Net als jij ben ik afhankelijk van mijn financiële situatie en kan ik niet zomaar op en neer reizen naar bijv. het Malieveld. Helaas, maar het is niet anders.

 3. Spontane acties zijn meestal veel leuker en als alles officieel aanvraagt bewandel je de weg van de gezetelde macht, waar je tegen bent. Bij de spontane acties bepaal je dat zelf dat, dat dekt de lading meer als je voor vrijheid staat.

 4. @Monique, Qvic:
  Hopelijk komen er meer mensen die gaan inzien dat een spontane actie veel meer effect zal kunnen hebben dan een georganiseerde!

  @Qvic:
  Welkom hier!

 5. Inventariseren waar de standbeelden van onze echte vaderlandse voorvechters staan: Van Oldenbarnevelt en Gebr. De Witt.
  Dat zijn dan de punten waar het verzet zou kunnen beginnen.
  “Dwaze Democraten 2010”

 6. @P.E. Middelkamp:
  Dergelijke locaties zijn wat mij betreft zeer geschikt. Ik zou er Hugo de Groot aan kunnen toevoegen. Hoewel geen staatsman, was hij wel een voorvechter van het zgn. natuurrecht (regels en beginselen die voortvloeien uit het menselijk verstand). Daar schort het qua wetgeving nogal eens aan tegenwoordig!

  ‘Dwaze Democraten’ vind ik niet helemaal juist. ‘Dwaze Strijders (jaartal)’ lijkt me iets beter.

  Het standbeeld van Van Oldenbarnevelt staat in Amersfoort aan de Zuidsingel. Wanneer kom je naar Amersfoort? Gezien het seizoen zal het geen nacht- maar een avondwake kunnen worden.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.