De bijna gratis waterpijp (WPR – V)

De bijna gratis waterpijp (WPR – V)

Dit is in feite deel V uit de serie Water pipe reloaded. Vandaar de toevoeging WPR.

Het was deze week stil hier op dit weblog, maar het was herrie in de keuken! Ik ben nl. nog steeds aan het experimenteren met het maken van tabak voor de waterpijp.

Voor het verbrandingsproces bleek het toevoegen van glycerine van cruciaal belang. Dit voorkomt nl. het vroegtijdig verschroeien van de tabak waardoor je dus langer van je waterpijp kunt genieten.

Let op! Mocht je zelf ook aan de slag willen gaan, koop dan niet zomaar de eerste de beste fles glycerine bij de eerste de beste drogist! Je moet nl. een soort hebben die voor consumptie geschikt is. Ik moest ervoor bij de apotheek zijn.

Gewapend met de glycerine kon ik dus aan de slag met versie 2.0 van mijn recept. De totale brandduur ligt nu met een volledig gevulde tabakskom op ruim een uur, en dat is slechts een paar minuten minder dan bij ‘echte’ tabak (max. 1 u 10). Ook de rookontwikkeling is goed. Het produceren van veel rook is natuurlijk niet het ultieme doel van het waterpijproken, maar is m.i. toch wel degelijk een onderdeel van de pret.

De smaak is echter nog steeds niet optimaal, maar is in de huidige vorm al zeer goed bruikbaar om er de tabakskom voor ongeveer 1/4 tot 1/3 mee te vullen. De eigen tabak gaat dan eerst in de kom, en wordt daarna aangevuld met ‘echte’ tabak. De smaak trekt dan tijdens het roken goed door de eigen tabak heen, en zul je weinig verschil merken. Ook is het kleine verschil in brandduur met een dergelijk kleine hoeveelheid in de kom te verwaarlozen.

Op deze manier kun je voor een paar dubbeltjes aan ingrediënten (per pannetje) al aardig wat uitsparen op het roken van de waterpijp. Ik rust echter niet totdat ik de juiste smaakmakers heb gevonden. Is een eenvoudige Jonagold (appel) niet smakelijk genoeg? Moet ik i.p.v. kaneel misschien iets anders toevoegen?

Misschien vind je het leuk om met me mee te experimenteren. Hieronder geef ik je dan ook het recept dat ongetwijfeld een zeer goede basis kan vormen voor een smakelijk waterpijpje:

Waterpijptabak versie 2.0

Ingrediënten: 1/4 appel, schenkstroop, kaneel, glycerine en wat restanten shag (zie foto).

Hak 1/4 appel (zonder klokhuis, met schil) in fijne mootjes, of gebruik daarvoor een blender. Zet een pannetje (bij voorkeur een wok) op een laag vuurtje en giet er een laagje schenkstroop in. Schuif het in mootjes gehakte stuk appel in de pan en roer dit door de schenkstroop. Laat dit een minuutje pruttelen en voeg vervolgens (qua volume) ongeveer een gelijke hoeveelheid aan restanten shag toe (dit gaat op het oog). Tijdens het omscheppen en doorroeren strooi je er tevens een laagje kaneel overheen.

De inhoud van de pan is nu ineens vrij stevig geworden. Dat is niet erg, want het is toevallig toch net tijd om er een laag glycerine overheen te gieten. Nu lukt het weer om de substantie makkelijk in kleine stukjes te verdelen. Roer het nog een beetje door totdat je ziet dat vrijwel alle glycerine is opgenomen, en schuif het ten slotte op een schotel of een bord. Zet het ergens weg, en na ongeveer 24 uur is het goedje rookbaar!

PS: Ik werk nooit met een maatbeker, keukenweegschaal of kookwekker. In de ‘cuisine’ van de Geuzenpartij! gaat alles nl. op het oog en op het gevoel.

Wordt vast nog wel vervolgd

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

2 thoughts on “De bijna gratis waterpijp (WPR – V)

  1. @Steven:
    Welkom hier, en dank voor je tips. Vooral die glycerine met toegevoegde smaak vind ik heel interessant!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.