Een berg van 600 miljard

Een berg van 600 miljard

Poehee! Als het ff tegenzit, dan zou de actie van de EU om Griekenland, Spanje en Portugal financieel op orde te krijgen in totaal maar liefst 600 miljard euro kunnen gaan kosten.

600 miljard… Als je je dat bedrag nou eens zou voorstellen als een berg losse euro’s. Hoe hoog wordt die berg dan? Ik ga hier een voorzichtige poging wagen, maar het gaat helaas al gauw mijn voorstellingsvermogen te boven:

In verschillende potjes en blikjes heb ik -waarschijnlijk net als jij- wat overgehouden munten bewaard van vroegere vakanties. Die zijn uiteraard van verschillende grootte en dikte, maar zullen gemiddeld wel ongeveer overeenkomen met een euro. Ik heb er 100 uitgezocht, en heb deze munten samen in een glazen theekannetje van 15 cm hoog (zie foto) gegooid. Samen vormen deze munten een bodempje van ongeveer een centimeter. Als ik er dus 1000 euro’s in zou gooien dan is het theekannetje waarschijnlijk voor ruim drie kwart gevuld. Dat weegt een paar kilootjes, maar is zondermeer nog hanteerbaar.

De inhoud van het theekannetje knikker ik op straat, en dat herhaal ik daarna nog 999 keer. Dat vormt samen al een aardig bergje van een miljoen. Maar ja, een miljoen is voor mietjes, dus dat bergje moet 1000 keer zo groot worden. Ik ga dus nog eens 999 keer 1000 theekannetjes met euro’s op straat gooien.

Zo, nu praten we ergens over! Er ligt nu een enorme berg van 1 miljard op straat waarvan ik me inmiddels al geen voorstelling meer kan maken. En toch is deze berg nog maar het begin; de hele operatie moet ik nog eens 599 keer herhalen…

Wie-o-wie kan er uitrekenen hoe groot en hoe hoog die berg uiteindelijk gaat worden? Een vergelijk zou ook erg handig zijn. Komt het bijvoorbeeld grofweg overeen met de piramide van Cheops? Past die berg misschien in de kathedraal van Chartres? Of zijn er meer kathedralen voor nodig? Laat het maar weten. Alvast bedankt!

(Aantal stemmen: 5 | Gemiddeld: 3,20 van 5)
Loading...

5 gedachten over “Een berg van 600 miljard

 1. Ik ben meer van de stapels dan van de bergen – zal wel door mijn beperkte muntvoorraad komen. Een euromunt is 2,33 mm dik, stapel je 1 miljard euros op elkaar dan heb je een stapel van 233 kilometer. 600 miljard is dus een stapel van… 139.800 kilometer. Daar kun je dus ruim vier keer de aarde mee rond.

  Het gewicht van deze stapel is 4,5 miljard kilo, wat gelijk staat aan een dikke 25.000 Boeing 747’s of 445 Eiffeltorens. Het meest onvoorstelbare? De piramide van Cheops is nóg zwaarder…. 😉

 2. @Momus:
  Dank je voor deze vergelijkingen. Ik ga ze vanavond ofzo ff narekenen. Hoofdrekenen met miljoenen en miljarden gaat me nl. nog niet al te best af.

 3. @Momus:
  Zo, ik heb ook ff zitten rekenen, en denk dat jij je een nulletje hebt vergist in de hoogte van de stapel:

  1 euro = 2,33 mm
  1.000 euro’s = 2,33 m
  1.000.000 euro’s = 2,33 km
  1.000.000.000 euro’s = 2330 km

  x 600 = 1.398.000 km, oftewel bijna 35 x om de aarde.
  Deze 1.398.000 km is bijv. ook 3,67 x de gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan (380.000 km). Het is niet voor te stellen!!!

  Het gewicht klopt, want 1 miljard weegt 7,5 kiloton; 600 miljard weegt dan 4.500 kiloton, en dat is dan weer gelijk aan 4,5 miljard kilo. Ook dat is niet voor te stellen!!! 😯

 4. @Galaxy:
  Dank voor je link naar een zeer interessant filmpje!
  ’t Is natuurlijk duidelijk dat je best een miljoentje of 2 in briefjes van 100 kunt meenemen in een boodschappentas. Je kunt er dan nog makkelijk bijv. een zak chips bovenop gooien zodat het lijkt alsof je gewoon bij de buurtsuper bent geweest.
  Geheel anders wordt het bij een bedrag van 1 trillion (1 biljard oftewel 1000 miljard). Het aantal pallets waarop dat gestapeld moet worden is onvoorstelbaar!
  Het is i.i.g. wèl duidelijk dat dit meer dan genoeg is om een natie (zoals de EU) te redden!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.